Preskočiť na hlavný obsah

Karamelový cheescake

Od Vianoce už uplynul nejaký ten čas a omylom uvarené salko stále oddychuje v chladničke. Práve na neho dozrel čas a počas fašiangov si dopriať tiež dobrú maškrtu.

Potrebujeme:

Na korpus:
300g sušienok
150g rozpusteného masla

Na náplň:
500g mascarpone (môže byť aj iný nátierkový syr - Philadelfia, Philos, Lúčina)
200g kyslej smotany
2 vajcia
300g kvalitnej bielej čokolády
vanilkový extrakt
na dokončenie - 1 konzerva skaramelizovaného salka

Postup:
V mixéri si rozdrobíme sušienky na jemno, zmiešame s rozpusteným maslom a touto sušienkovou hmotou vystelieme spodok a okraje tortovej formy o priemere 24 cm.
Tortovú formu odložíme a na miernom stupni mixujeme ingrediencie potrebné na náplň a rozpustenú bielu čokoládu pridávame ako poslednú.
Túto náplň vylejeme do formy a pečieme približne 70 minút pri 135 stupňoch. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť v rúre a potom (najlepšie cez noc) necháme stuhnúť v chladničke.

Keď cheesecake stuhne, natrieme ho karamelom, dozdobíme hoblinkami z bielej čokolády, necháme chvíľu stuhnúť a podávame.
recept zdroj: http://my-cuisine-svk.blogspot.sk/
foto zdroj: ludmillka


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Va...