Preskočiť na hlavný obsah

Citrónové mini bábovky

Čosi iné ako muffiny, také viac slovenské :)

Potrebujeme:

130 g masla 
90 g trstinového cukru
štipka soli
2 ks vajcia
160 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
80 g bieleho smotanového jogurtu
2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
šťava z 1-2 citrónov
nastrúhaná kôra z 1  citrónu
2 hrste namočených sušených hrozienok

práškový cukor na posypanie 

Postup:

Hrozienka si namočíme na pol hodinu do vody. Vymažeme si formičky na mini bábovky alebo na muffiny a vysypeme ich múkou. Môžete použiť aj košíčky na muffiny. Teplovzdušnú rúru si predhrejeme na 160 stupňov.
Olej, cukor a soľ vymiešame do hladkého svetlého krému.
Postupne pridávame ostatné ingrediencie – vajcia, múku a prášok do pečiva, jogurt, citrónovú šťavu a kôru a hrozienka.
Cesto nalejeme asi do 3/4 formičiek a dáme piecť do rúry na 30 minút. Či sú bábovky upečené vyskúšame suchým špáradlom. Pokiaľ sa cesto nelepí, tak sú hotové. Čas pečenia však veľmi nepredlžujte, aby nezostalo cesto príliš vysušené.

Pre ešte zdravšiu verziu môžete použiť kokosový olej, kokosový cukor.

recept, zdroj: www.sladkaema.com
foto, zdroj: ludmillka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Va...