
Potrebujeme:
2 žĺtka
kocka droždia (30 g)
200 ml vlažného mlieka
400 g polohrubej múky
80 g trstinového hnedého cukru
mletá citrónová kôra
80 g roztopeného masla
Na vrch:
250 g mletého maku
100 g trstinového hnedého cukru
2 čajové lyžičky mletej škorice
1,5 kg sliviek, alebo toľko, aby vystačilo na
celý plech
Postup:
Na kysnuté cesto vymiešame v menšej miske vidličkou droždie s lyžicou
cukru, tromi lyžicami vlažného mlieka a lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a
necháme na teplom mieste zdvojnásobiť objem. O desať minút by mal byť kvások
hotový.
Vo vlažnom mlieku rozpustíme maslo. Múku nasypeme do veľkej misy,
pridáme žĺtka, citrónovú kôru, mlieko s maslom a nakysnuté droždie. Mixérom
vyšľaháme na hladké cesto. Keď sa bude odlepovať od formy, je dostatočne
vymiešané. Trvá to asi 5 minút. Cesto vytvorí jednotnú vláčnu hmotu, ktorú
posypeme troškou múky, prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto nakysnúť.
Proces kysnutia trvá tak 45 minút až hodinu.
Zatiaľ čo cesto kysne, si umyjeme slivky, vykôstkujeme a nakrájame na
štvrtinky.
Potom si zomelieme mak a zmiešame s cukrom a škoricou.
Keď nakysnuté cesto zdvojnásobilo svoj pôvodný objem, vyklopíme ho na
plech vyložený papierom na pečenie, pomúčime ho a rukami rozťahám do strán.
Malým valčekom (môžete použiť aj pohár alebo hrnček) ho rozvaľkáme do strán
tak, aby malo všade rovnomernú hrúbku.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Zatiaľ poukladáme veľmi nahusto na
cesto štvrťky sliviek – kožou dole – a posypem makovo-cukrovou posýpkou. Koláč
dáme piecť na približne 35 minút, kým cesto zospodu zľahka zhnedne.
Recept, zdroj: sladkaema.com
Foto, zdroj: ludmillka
Komentáre
Zverejnenie komentára