Preskočiť na hlavný obsah

Zázračná baza

Kvet bazy, ktorý sa používa na výrobu sirupov, želé, sektov, cukríkov a podobne obsahuje veľa vitamínov, ktoré človeku pomáhajú. Vitamín B, C, flavonoidy, silicu maslovú, organické kyseliny a trieslovinu.

Ja som tento rok robila bazový sirup a bazové želé. Sirup dobre padne počas horúcich dní, ako máme už napríklad aj teraz na konci mája.
Želé zase zjete na prvýkrát, len tak na posedenie, poprípade s krupicovým šmornom je to úžasný dezert.


Na 4 litre sirupu potrebujeme:
15 kvetov bazy
2l vody
citrón ako modifikáciu môžeme použiť medovku
3kg cukru
70g kyseliny citrónovej

Postup:
Kvety bazy zalejeme vodou, pridáme citrón alebo medovku a necháme stáť 24 hodín.
Potom tekutinu zlejem cez gazu alebo iné jemnú textíliu do hrnca a zohrejeme. Nevaríme. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Varíme pokiaľ sa cukor neroztopí.
A na záver už len fľaškujeme. Sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste.


Na 6 fľaštičiek želé potrebujeme:
15 kvetov bazy
1l jablkového džúsu
1/2 kg želírovacieho curku 2:1
citrón alebo medovku

Postup:
Kvety bazy zalejeme džúsom, pridáme citrón alebo medovku a necháme stáť 24 hodín.
Potom tekutinu zlejeme cez gazu, pridáme želírovací cukor a varíme 10 minút.
Horúce nalievame do zaváraninových pohárov. Uzavrieme a otočíme dole hlavou. Necháme vychladnúť a stuhnúť.

Dobrú chuť :)

Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: Facebook - Miri

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Va...