
Ja som tento rok robila bazový sirup a bazové želé. Sirup dobre padne počas horúcich dní, ako máme už napríklad aj teraz na konci mája.
Želé zase zjete na prvýkrát, len tak na posedenie, poprípade s krupicovým šmornom je to úžasný dezert.
Na 4 litre sirupu potrebujeme:
15 kvetov bazy
2l vody
citrón ako modifikáciu môžeme použiť medovku
3kg cukru
70g kyseliny citrónovej
Postup:
Kvety bazy zalejeme vodou, pridáme citrón alebo medovku a necháme stáť 24 hodín.
Potom tekutinu zlejem cez gazu alebo iné jemnú textíliu do hrnca a zohrejeme. Nevaríme. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Varíme pokiaľ sa cukor neroztopí.
A na záver už len fľaškujeme. Sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
15 kvetov bazy
1l jablkového džúsu
1/2 kg želírovacieho curku 2:1
citrón alebo medovku
Postup:
Kvety bazy zalejeme džúsom, pridáme citrón alebo medovku a necháme stáť 24 hodín.
Potom tekutinu zlejeme cez gazu, pridáme želírovací cukor a varíme 10 minút.
Horúce nalievame do zaváraninových pohárov. Uzavrieme a otočíme dole hlavou. Necháme vychladnúť a stuhnúť.
Dobrú chuť :)
Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: Facebook - Miri
Komentáre
Zverejnenie komentára