Preskočiť na hlavný obsah

Mrkvový koláč bez lepku

Keď už bol ten sviatočný deň a v chladničke asi kilo mrkvy, tak od rána ma mátal mrkvový koláč. Ale prečo vždy robiť iba overenú klasiku, keď môžeme použiť aj pohánkovú múku, ktorá sa začala častejšie vyskytovať v našej kuchyni. 
Hľadala som hľadala a našla som toto ... chutí úžasne.

Potrebujeme:

Cesto:
250 g pohánkovej múky
3 vajíčka
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
3 ČL škorice
½ ČL muškátový oriešok
1 ČL soľ
125 g jablkového pyré - ja som použila svoju domácu výživu
1 ČL vanilkovej arómy
pohár mlieka (ja som použila obyčajné)
3 PL kokosového oleja alebo masla
240 g nastrúhanej mrkvy
150 g trstinového cukru

Poleva:
1 kyslá smotana
2 bielej čokolády

Postup:

Rúru si rozohrejeme na 180°C. Pripravíme si plech alebo zapekaciu misu na pečenie. Ja som piekla v tortovej forme, lebo ma odnímateľné okraje a skrátka v nej milujem piecť :-)

Plech alebo misku vymastíme maslom alebo kokosovým olejom a pohánkovou múkou.
V miske spolu zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu, soľ a muškátový oriešok.
V osobitnej miske rozmiešame vajíčka, cukor, jablkové pyré, mlieko, kokosový olej a vanilkovú arómu.

Postupne pridávame suché ingrediencie do misky s mokrým cestom. Poriadne miešame, kým sa všetky suroviny nespoja (priznávam, spravila som to naopak … koláčiku to na chuti neubralo)
Nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu a poriadne zamiešame.

Koláč pečieme po dobu 30-40 minút. Či je koláčik hotový, zistíme podľa čistej vidličky, ktorú zapichneme do cesta.

Polevu pripravíme tak, že necháme nad parou rozpustiť bielu čokoládu a do nej postupne primiešame kyslú smotanu. Už iba navrstvíme na vychladnutý koláč a hotovo.

Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: http://www.fitlady.sk/

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme ...