
Potrebujeme:
Cesto:
250 g múka
hladká
150 g maslo
čerstvé
50 g cukor
práškový
1 vajce
½ cukor
vanilkový
Plnka:
200 g mak
pomletý
100 g
alebo práškový cukor hnedý
2-3 ks jablká veľké
z ½ kôra
z citróna
250 ml
horúce mlieko
Postup:
Z
preosiatej múky, masla, vajíčka, práškového a vanilkového cukru, zamiesime
vláčne krehké cesto.
Cesto
rozdelíme, jedna časť, tá väčšia pôjde na spodok formy a zo zvyšného cesta vytvarujeme
obdĺžniky.
Cesto
rozvaľkáme a vyložíme ním formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Cesto
popicháme vidličkou a dáme makovú plnku.
Makovú
plnku si pripravíme tak, že rozmiešame pomletý mak s cukrom, pridáme postrúhanú
citrónovú kôru a zalejeme horúcim mliekom, pridáme nastrúhané jablká (kto má
rád, môže pridať ešte 80g hrozienok)
Na makovú
plnku poukladáme vyrezané obdĺžniky.
Dáme upiecť
v rozohriatej rúre asi na 200°C, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v
plynovej rúre asi tých 30-35 minút) Po upečení necháme koláč vychladnúť a môže
sa ešte posypať práškovým cukrom.
Zdroj, recept: varecha.sk, Ywett
Zdroj, foto: ludmillka
Komentáre
Zverejnenie komentára