
Potrebujeme:
Cesto:
300 g hladkej múky
200 g masla
1 žĺtok
2 PL mlieka
1 PL práškového
cukru
Štipka soli
Plnka:
200 g mletého maku
150 g práškového
cukru
3 PL strúhanky
4 celé vajcia
1 bielok (ostane
nám pri spracovaní cesta)
Kôra z 1 citróna
1 vajce na potretie
Práškový cukor na
posypanie
Postup:
Všetky prísady na
cesto spracujeme dokopy a vymiesime mäkké a nelepivé cesto.
Na plnku si najprv
vyšľaháme z bielkov veľmi tuhý sneh. Pridáme doň preosiaty práškový cukor a žĺtky a
mixérom rýchlo zapracujeme do bielok.
Prisypeme mak,
strúhanku a kôru z citróna, zapracujeme gumenou varechou.
Cesto rozdelíme na
dve časti. Obe vyvaľkáme na veľkosť plechu (použite menší hlboký plech, resp. pekáč).
Ja som použila okrúhlu formu.
Jednu časť cesta
vložíme na spodok plechu a prstami ju upravíme tak, aby pokrývala celé dno plechu.
Na cesto nanesieme
plnku a uhladíme povrch. Druhú časť cesta
najprv dobre popicháme vidličkou a potom ho opatrne umiestnime na plnku. Potrieme
rozšľahaným vajcom.
Dáme do vyhriatej
rúry na 180 stupňov piecť asi na 40 minút.
Hotový a
vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.
Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: http://sistersbakery.sk/
Komentáre
Zverejnenie komentára