Taká menšia narodeninová torta, ktorú máte pripravenú veľmi rýchlo. Cez noc postojí a na druhý deň zmizne.
Inšpirácia opäť raz u Sladkej Emy.
Potrebujeme:
Inšpirácia opäť raz u Sladkej Emy.
Potrebujeme:
1 kg ošúpaných a na kocky pokrájaných jabĺk
4 polievkové lyžice brandy alebo iného hnedého alkoholu
1 balenie karamelového pudingu - ja som mala mandľový
1 balenie vanilkového pudingu
piškóty alebo keksíky
šťava z jedného citróna
hnedý cukor na dochutenie – dosládzame podľa chute jabĺk
2 kyslé smotany alebo ako u mňa 1 veľká smotana
škorica na posypanie
Postup:
Jablká ošúpeme, odstránime jaderník a nakrájame na kocky. Pokvapkáme
citrónovou šťavou a dáme ich do hrnca spolu s cukrom, brandy a podusíme
chvíľku. Keď pustia šťavu, tak ich podlejeme 250 ml vody a necháme zovrieť na
miernom ohni. Jablká musia zmäknúť.
Občas ich v hrnci premiešame a keď budú už jemne rozvarené, pučidlom na zemiaky ich popučíme. Môžete použiť aj ponorný mixér, ale ja tak nerobievam,
pretože sa mi páči keď v torte vidieť kúsky jabĺčok.
V miske rozmiešame pudingy so 400 ml studenej vody a prilejeme k
jabĺčkovej plnke do hrnca. Za stáleho miešania privedieme k varu, necháme
chvíľku prevrieť a potom odstavíme z ohňa.
Kým sa plnka chladí, na dno tortovej formy, alebo taniera s tortovým
kruhom poukladáme piškóty.
Jemne vychladenú, nie horúcu jablkovú plnku nalejeme na piškóty asi v
hrúbke 3 cm. Potom poukladáme na plnku ďalšiu vrstvu piškót, ktoré opäť zalejeme
plnkou. Tento postup opakujeme kým sa mi neminie plnka. Celú tortu ukončíme na
povrchu plnkou, ktorú do hladka uhladíme.
Na záver si v miske rozmixujeme kyslé smotany s troškou cukru alebo
medom a natriem ju na tortu. Jablkovú tortu dáme chladiť do chladničky
najlepšie na noc, ale minimálne na 5 hodín, aby stuhla. Pred podávaním ozdobíme
mletou škoricou.
Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: http://www.sladkaema.com/
Komentáre
Zverejnenie komentára