Preskočiť na hlavný obsah

Nepečená jablková torta

Taká menšia narodeninová torta, ktorú máte pripravenú veľmi rýchlo. Cez noc postojí a na druhý deň zmizne.
Inšpirácia opäť raz u Sladkej Emy.

Potrebujeme:

1 kg ošúpaných a na kocky pokrájaných jabĺk
4 polievkové lyžice brandy alebo iného hnedého alkoholu
1 balenie karamelového pudingu - ja som mala mandľový
1 balenie vanilkového pudingu
piškóty alebo keksíky
šťava z jedného citróna
hnedý cukor na dochutenie – dosládzame podľa chute jabĺk
2 kyslé smotany alebo ako u mňa 1 veľká smotana
škorica na posypanie




Postup:

Jablká ošúpeme, odstránime jaderník a nakrájame na kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme ich do hrnca spolu s cukrom, brandy a podusíme chvíľku. Keď pustia šťavu, tak ich podlejeme 250 ml vody a necháme zovrieť na miernom ohni. Jablká musia zmäknúť.

Občas ich v hrnci premiešame a keď budú už jemne rozvarené, pučidlom na zemiaky ich popučíme. Môžete použiť aj ponorný mixér, ale ja tak nerobievam, pretože sa mi páči keď v torte vidieť kúsky jabĺčok.

V miske rozmiešame pudingy so 400 ml studenej vody a prilejeme k jabĺčkovej plnke do hrnca. Za stáleho miešania privedieme k varu, necháme chvíľku prevrieť a potom odstavíme z ohňa.

Kým sa plnka chladí, na dno tortovej formy, alebo taniera s tortovým kruhom poukladáme piškóty.

Jemne vychladenú, nie horúcu jablkovú plnku nalejeme na piškóty asi v hrúbke 3 cm. Potom poukladáme na plnku ďalšiu vrstvu piškót, ktoré opäť zalejeme plnkou. Tento postup opakujeme kým sa mi neminie plnka. Celú tortu ukončíme na povrchu plnkou, ktorú do hladka uhladíme.

Na záver si v miske rozmixujeme kyslé smotany s troškou cukru alebo medom a natriem ju na tortu. Jablkovú tortu dáme chladiť do chladničky najlepšie na noc, ale minimálne na 5 hodín, aby stuhla. Pred podávaním ozdobíme mletou škoricou.

Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: http://www.sladkaema.com/

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Va...

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...