Preskočiť na hlavný obsah

Klasické muffiny

Suroviny:

200 - 250 g polohrubej múky
125 g čerstvého masla, alebo 1dl oleja
130g cukru kryštál 
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
2 vajíčka
1/2 balíčka prášku do pečiva
ovocie alebo čokoláda podľa potreby - asi 150 - 200g
3-5 polievkových lyžíc plnotučného mlieka alebo smotany (pokojne skúste aj kyslú smotanu alebo jogurt)

Postup:

Suroviny nepodceňujte, uprednostníte kvalitnejšie - maslo pred margarínom. Suché suroviny miešajte samostatne a tekuté taktiež - zabránite tak nerovnomernému vymiešaniu cesta. 
Obzvlášť prášok do pečiva a nasekaná čokoláda môžu byť problematické.Cesto zásadne nemixujte v mixéri - to je podstata prípravy dobrého mufinového cesta - musí byť vymiešané krátko a zľahka.Cesto nesmie byť ani riedke ani príliš husté
Formu napĺňajte len do 2/3, pretože mufiny počas pečenia naberú objem
Priemerný čas pečenia sa pohybuje v rozsahu od 12 do 20 minút.Ak chcete do cesta použiť veľké kúsky čokolády či ovocia, naplňte cesto do veľkých foriem - iba tak vynikne obsah cesta. Ak máte menšiu formu, do cesta vmiešavajte malé kúsky surovín - orechy, alebo jemne nasekanú čokoládu.

Ja pridávam hrozienka, banány, maliny, čučoriedky a všetko čo nájdem doma v špajzi.

recept, zdroj: zena.sme.sk
foto, zdroj: ludmillka



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi