Suroviny:
Hovädzie mäso predné 800 g
Cibuľa 500 g
Cesnak 6 strúčikov
Paprika zelená 4 ks
Paprika červená 4 ks
Paradajky lúpané 400 g
Čili papričky 2 ks - môže byť aj feferónka
Hovädzí bujón 2 kocky
Bravčová masť - 3 PL
Paradajkový pretlak 3 PL
Cukor 1 ČL
Rasca drvená
Soľ
Čierne korenie mleté
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme a porežeme na väčšie kúsky. Najlepšie sa hodí predné hovädzie. Ja rada používam krk.
Na roztopenej masti orestujeme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu a na záver pridáme aj pretlačený cesnak. Dáva sa aj toľko cibule ako mäsa. Ja mám rada o niečo menej cibule, ale viac cesnaku.
Pridáme mäso a na silnom plameni opekáme za stáleho miešania, aby sa mäso na povrchu zatiahlo. Potom pridáme rascu, mletú červenú papriku, pokrájané čili alebo feferónku(bez semienok) a len málo osolíme. Podlejeme vodou a dusíme. Vody dávame len toľko, aby sa mäso naozaj dusilo a neprihorelo, nie aby sa varilo. Použila som tlakový hrniec, takže mäso bolo mäkké za 25 minút.
Papriku si narežeme na prúžky a pripravíme si aj paradajky. Ak použijeme čerstvé paradajky, tak ich narežeme do kríža, sparíme vo vriacej vode, olúpeme a pokrájame na kúsky. V tomto období používam paradajky konzervované, lebo sú chutnejšie ako čerstvé. Viac sa mi osvedčila konzerva s celými paradajkami, ktoré si potom narežem na kúsky, aké potrebujem.Keď už je mäso mäkké, pridáme papriku a bujón, ak je potrebné aj podlejeme vodou.
Chvíľu dusíme, ale paprika musí zostať pevná, nie mäkká. Pridáme paradajky, pretlak a cukor. Cukor nám pekne zjemní kyslosť paradajok, cibuľa a paradajkový pretlak zas guláš zahustí. V žiadnom prípade nezahusťujeme niečim takým ako je múka,zemiak, škrob....Už len dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a soľou.
Výborne chutí s knedľou, ale rovnako dobre aj s haluškami či dobrým čerstvým chlebom. Ja som podávala s klasickým kysnutým domácim knedľou podľa želania môjho manžela, mne však chutí najviac práve s tým chlebíkom.
Hovädzie mäso predné 800 g
Cibuľa 500 g
Cesnak 6 strúčikov
Paprika zelená 4 ks
Paprika červená 4 ks
Paradajky lúpané 400 g
Čili papričky 2 ks - môže byť aj feferónka
Hovädzí bujón 2 kocky
Bravčová masť - 3 PL
Paradajkový pretlak 3 PL
Cukor 1 ČL
Rasca drvená
Soľ
Čierne korenie mleté
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme a porežeme na väčšie kúsky. Najlepšie sa hodí predné hovädzie. Ja rada používam krk.
Na roztopenej masti orestujeme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu a na záver pridáme aj pretlačený cesnak. Dáva sa aj toľko cibule ako mäsa. Ja mám rada o niečo menej cibule, ale viac cesnaku.
Pridáme mäso a na silnom plameni opekáme za stáleho miešania, aby sa mäso na povrchu zatiahlo. Potom pridáme rascu, mletú červenú papriku, pokrájané čili alebo feferónku(bez semienok) a len málo osolíme. Podlejeme vodou a dusíme. Vody dávame len toľko, aby sa mäso naozaj dusilo a neprihorelo, nie aby sa varilo. Použila som tlakový hrniec, takže mäso bolo mäkké za 25 minút.
Papriku si narežeme na prúžky a pripravíme si aj paradajky. Ak použijeme čerstvé paradajky, tak ich narežeme do kríža, sparíme vo vriacej vode, olúpeme a pokrájame na kúsky. V tomto období používam paradajky konzervované, lebo sú chutnejšie ako čerstvé. Viac sa mi osvedčila konzerva s celými paradajkami, ktoré si potom narežem na kúsky, aké potrebujem.Keď už je mäso mäkké, pridáme papriku a bujón, ak je potrebné aj podlejeme vodou.
Chvíľu dusíme, ale paprika musí zostať pevná, nie mäkká. Pridáme paradajky, pretlak a cukor. Cukor nám pekne zjemní kyslosť paradajok, cibuľa a paradajkový pretlak zas guláš zahustí. V žiadnom prípade nezahusťujeme niečim takým ako je múka,zemiak, škrob....Už len dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a soľou.
Výborne chutí s knedľou, ale rovnako dobre aj s haluškami či dobrým čerstvým chlebom. Ja som podávala s klasickým kysnutým domácim knedľou podľa želania môjho manžela, mne však chutí najviac práve s tým chlebíkom.
Komentáre
Zverejnenie komentára