Preskočiť na hlavný obsah

Medové rezy

Cesto: 
2 celé vajcia
28 dg cukru
15 dg masla
5 lyžíc mlieka
3 lyžice medu
1 1/2 lyžice sódy-bikarbóny.

Všetko spolu na kraji sporáka (=miernom plameni:) varíme do zlata (kým sa nepení) a potom 68dg múky (hl. a hrubej - pol na pol) dáme na lopár a tú uvarenú - polovychladnutú masu zmiesime s múkou. Rozdelíme na 4 čiastky a každú osobitne (na pomúčenom vrchu plytkého plechu) upečieme.

Plnka:

15 dg masla, 15 dg cukru, 1/2 l mlieka, 3 lyžice hrubej múky - všetko spolu uvaríme do zhustnutia. Upečené cestá striedavo natrieme touto plnkou, ríbezľovým lekvárom a opäť touto plnkou.

Poleva:

8 dg práškového cukru,8 dg smetol-cera-hera, 2 lyžice mlieka,1 dg kakaa, 2 lyžice maizeny. Všetko spolu vymiešame na miernom plameni do rozpustenia a natrieme ňou pripravený koláč
Ja osobne iba roztopím čokoládu na varenie a tou potriem vrchný plát. Je to rovnako dobré :)


Poznámka: Ide o veľmi starý recept, keď sa ešte nepoužívala polohrubá múka- preto to zmiešanie hladkej a hrubej múky.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...