Preskočiť na hlavný obsah

Syrovo-cesnaková bageta

1 šálka teplej vody
  • 1 polievková lyžica medu
  • 2,5 lyžičky kvasníc
  • 1 lyžička soli
  • 3 šálky polohrubej múky
  • Olivový olej
  • 140 g tvrdého syru
  • 100 g cesnakového masla
Vo veľkej mise zmiešame vodu, med a droždie. Necháme 5 minút napeniť. Pridáme soľ a múku. Vymiesime cesto. Okraje misy a cesto potrieme olivovým olejom. Misu prikryjeme s igelitovou fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.

Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 2 rovnaké časti. Vyformujeme 2 pretiahnuté bagety na dĺžku plechu. Bagetu môžeme aj zakrútiť niekoľkokrát, získame pekný finálny efekt.Dáme ich na plech, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť ďalších 30 minút.

Rozohrejeme rúru na 175 stupňov a bagety pečieme 20 minút. Vyberieme pekáč z rúry, potrieme bagety cesnakovým maslom a vrátime ich na ďalších 5-7 minút, kým začnú tmavnúť.

Vyberieme opäť z rúry a necháme vychladnúť cca 15 minút. Vykonáme rezy pozdĺž dĺžky bagety, potrieme olejom a rezy naplnme plátkami syr, salámy, kukurice, šunky, slaninky - podľa toho na čo máte chuť.. Dáme do rúry na ďalších 3-5 minút, kým sa syr nerozpustí. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...