Úžasne voňajú hlavne na raňajky.
Na 20 ks potrebujeme:
500g polohrubej múky
30g čerstvého droždia
50g trstinového cukru
mixujeme 100g cukru s 1 vanilkovým cukrom a mám tak vždy voňavý domáci vanilkový cukor
250 ml vlažného (cca teplota tela) plnotučného mlieka
40g roztopeného masla + na potieranie
2 vajcia
1 ČL jemnej morskej soli
nastrúhaná kôra z 1 citróna
jahodový džem na plnenie alebo lekvár, tvaroh s hrozienkami, Nutella...čo
máte radi, práškový cukor na posypanie
V miske do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme cukor a
poprášime 2 PL múky, zakryjeme utierkou a necháme cca 15 minút kysnúť.
Do veľkej
misky nasypeme múku, postrúhame kôru z citróna (naposledy som dávala pomaranč :D), pridáme soľ, premiešame a
vlejeme kvások, roztopené maslo a vajcia.
Všetko spolu poriadne spracujeme až sa
v ceste začnú tvoriť bublinky (ak je cesto príliš lepivé treba pridať troška
múky, alebo naopak ak je príliš tuhé, trochu mlieka).
Hladké, jemné,
bublinkové cesto, poprášime 1 PL múky, prikryjeme utierkou a necháme jednu hodinu na teplom
mieste bez prievanu vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto
rozdelíme na 20 dielov. Každý diel v dlani natiahneme na tenkú placku, dáme na ňu
1 ČL jahodového džemu, zavinieme tak, aby džem nevytekal a položíme na plech, ktorý je vymazaný roztopeným maslom.
Každú buchtu vždy potrieme roztopeným
maslom a ukladáme ich vedľa seba, až kým nie sú všetky hotové.
Nakoniec ešte raz
potrieme roztopeným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C cca 35 minút.
Vychladnuté buchty posypeme práškovým cukrom.
Komentáre
Zverejnenie komentára