Preskočiť na hlavný obsah

Babičkine buchty

Úžasne voňajú hlavne na raňajky.

Na 20 ks potrebujeme:

500g polohrubej múky
30g čerstvého droždia
50g trstinového cukru 
mixujeme 100g cukru s 1 vanilkovým cukrom a mám tak vždy voňavý domáci vanilkový cukor
250 ml vlažného (cca teplota tela) plnotučného mlieka
40g roztopeného masla + na potieranie
2 vajcia
ČL jemnej morskej soli

nastrúhaná kôra z 1 citróna
jahodový džem na plnenie alebo lekvár, tvaroh s hrozienkami, Nutella...čo máte radi, práškový cukor na posypanie

V miske do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, pridáme cukor a poprášime 2 PL múky, zakryjeme utierkou a necháme cca 15 minút kysnúť. 

Do veľkej misky nasypeme múku, postrúhame kôru z citróna (naposledy som dávala pomaranč :D), pridáme soľ, premiešame a vlejeme kvások, roztopené maslo a vajcia. 
Všetko spolu poriadne spracujeme až sa v ceste začnú tvoriť bublinky (ak je cesto príliš lepivé treba pridať troška múky, alebo naopak ak je príliš tuhé, trochu mlieka). 

Hladké, jemné, bublinkové cesto, poprášime 1 PL múky, prikryjeme utierkou a necháme jednu hodinu na teplom mieste bez prievanu vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. 

Vykysnuté cesto rozdelíme na 20 dielov. Každý diel v dlani natiahneme na tenkú placku, dáme na ňu 1 ČL jahodového džemu, zavinieme tak, aby džem nevytekal a položíme na plech, ktorý je vymazaný roztopeným maslom. 

Každú buchtu vždy potrieme roztopeným maslom a ukladáme ich vedľa seba, až kým nie sú všetky hotové. 
Nakoniec ešte raz potrieme roztopeným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C cca 35 minút. 

Vychladnuté buchty posypeme práškovým cukrom.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi