Preskočiť na hlavný obsah

Rajčinovo - pórový quiche

Jar prišlaaa a preto moje milované rajčiny.

300g hladkej múky
80g najemno nastrúhaného parmezánu
150g studeného masla nakrájaného na kocky
1 vajce
1 polievková lyžica mlieka

2PL olivového oleja
1 malý pór, pozdĺžne prekrojený a nakrájaný nadrobno
200ml kyslej smotany
200ml smotany na šľahanie
2 vajcia
50g cherry rajčín, prekrojených na polovice
50g nastrúhanej mozzarelly
štipka muškátového oriešku
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1/2ČL sušenej bazalky

Postup:

Rúru si vyhrejeme na 180°C. V mise zmiešame preosiatu múku, parmezán, maslo a štipku soli. 
Zo zmesi vytvoríme mrveničku, potom pridáme mlieko, vajce a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na pol hodinu do chladničky. 

Medzitým si vymažeme plytkú formu (cca 32cm) ľahko olivovým olejom. Stuhnuté cesto vyvaľkáme medzi dvomi kúskami potravinárskej fólie, vložíme do formy, prikryjeme papierom na pečenie s vysypanou strukovinou. 
Zakryté cesto pečieme 10-15 minút, potom vyberieme papier so strukovinou a dopečieme dozlata. 
Na panvici rozohrejeme olivový olej a do sklovita na ňom opražíme pór, ktorý potom uhladíme na spodok upečeného cesta. V miske zmiešame obe smotany, vajce, soľ, korenie, bazalku, muškátový oriešok a vylejeme na pór, posypeme nastrúhanou mozzarellou a navrch poukladáme rajčiny rezom nahor. Pečiem v rúre predohriatej na 200°C cca 25 (smotanová zmes by sa mala triasť ako želatína). 

Necháme vychladnúť a podávame samostatne alebo so šalátom.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi