Preskočiť na hlavný obsah

Rajčinovo - pórový quiche

Jar prišlaaa a preto moje milované rajčiny.

300g hladkej múky
80g najemno nastrúhaného parmezánu
150g studeného masla nakrájaného na kocky
1 vajce
1 polievková lyžica mlieka

2PL olivového oleja
1 malý pór, pozdĺžne prekrojený a nakrájaný nadrobno
200ml kyslej smotany
200ml smotany na šľahanie
2 vajcia
50g cherry rajčín, prekrojených na polovice
50g nastrúhanej mozzarelly
štipka muškátového oriešku
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1/2ČL sušenej bazalky

Postup:

Rúru si vyhrejeme na 180°C. V mise zmiešame preosiatu múku, parmezán, maslo a štipku soli. 
Zo zmesi vytvoríme mrveničku, potom pridáme mlieko, vajce a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na pol hodinu do chladničky. 

Medzitým si vymažeme plytkú formu (cca 32cm) ľahko olivovým olejom. Stuhnuté cesto vyvaľkáme medzi dvomi kúskami potravinárskej fólie, vložíme do formy, prikryjeme papierom na pečenie s vysypanou strukovinou. 
Zakryté cesto pečieme 10-15 minút, potom vyberieme papier so strukovinou a dopečieme dozlata. 
Na panvici rozohrejeme olivový olej a do sklovita na ňom opražíme pór, ktorý potom uhladíme na spodok upečeného cesta. V miske zmiešame obe smotany, vajce, soľ, korenie, bazalku, muškátový oriešok a vylejeme na pór, posypeme nastrúhanou mozzarellou a navrch poukladáme rajčiny rezom nahor. Pečiem v rúre predohriatej na 200°C cca 25 (smotanová zmes by sa mala triasť ako želatína). 

Necháme vychladnúť a podávame samostatne alebo so šalátom.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...