Preskočiť na hlavný obsah

Škoricovo-jablkový cheescake

Na tento úžasný cheescake potrebujeme:
(zdroj: Dulce de Leche)

Základ:
220 g maslových sušienok
hrsť pekanových orechov
100 g masla

Plnka:
500 g mascarpone alebo iného krémového syru
1 kyslá smotana
3 vajcia
1 detská jablková výživa(jablkové pyré)
1 PL mletej škorice
1/2-3/4 šálky hnedého cukru (podľa chuti)

Poleva:
jablká (množstvo závisí od veľkosti ,ja som použila 2 veľké jablká )
1 PL masla
1/4 šálky detskej jablkovej výživy (jablkové pyré)
1 ČL škorice
1 PL hnedého cukru
2-3 PL vody 

Sušienky si pomelieme s pekanovými orechmi (ja som použila orechovú zmes) a zmiešame s roztopeným maslom. Potom nimi vystelieme dno a trochu aj boky tortovej formy (priemer cca 25cm ).Odložíme zatiaľ do chladu.
Medzitým si pripravíme plnku a to tak, že si spolu zmiešame všetky suroviny na hladký krém.Nalejeme na sušienkový základ a pečieme v predhriatej rúre pri 160 C ,asi 1 hodinu.(odporúčam piecť vo vodnom kúpeli, alebo dať na spodok rúry plech s vodou ).
Po upečení, rúru vypneme, dvierka jemne pootvoríme a cheesecake v nej necháme postáť aspoň 30 minút.

Vyberieme, necháme úplne vychladnúť a vložíme do chladničky na aspoň 6 hodín (u mňa bol v chladničke celú noc).
Jablká si ošúpeme, nakrájame na tenké mesiačiky a asi 3 minúty smažíme na masle. Vychladnuté potom ukladáme na cheesecake a na záver polejeme škoricovou polevou ,ktorú si pripravíme tak, že si na panvici privedieme k varu jablkovú výživu, škoricu, hnedý cukor a vodu a miešame, kým nám nevznikne polohustá omáčka karamelovej konzistencie.

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi