Preskočiť na hlavný obsah

Škoricovo-jablkový cheescake

Na tento úžasný cheescake potrebujeme:
(zdroj: Dulce de Leche)

Základ:
220 g maslových sušienok
hrsť pekanových orechov
100 g masla

Plnka:
500 g mascarpone alebo iného krémového syru
1 kyslá smotana
3 vajcia
1 detská jablková výživa(jablkové pyré)
1 PL mletej škorice
1/2-3/4 šálky hnedého cukru (podľa chuti)

Poleva:
jablká (množstvo závisí od veľkosti ,ja som použila 2 veľké jablká )
1 PL masla
1/4 šálky detskej jablkovej výživy (jablkové pyré)
1 ČL škorice
1 PL hnedého cukru
2-3 PL vody 

Sušienky si pomelieme s pekanovými orechmi (ja som použila orechovú zmes) a zmiešame s roztopeným maslom. Potom nimi vystelieme dno a trochu aj boky tortovej formy (priemer cca 25cm ).Odložíme zatiaľ do chladu.
Medzitým si pripravíme plnku a to tak, že si spolu zmiešame všetky suroviny na hladký krém.Nalejeme na sušienkový základ a pečieme v predhriatej rúre pri 160 C ,asi 1 hodinu.(odporúčam piecť vo vodnom kúpeli, alebo dať na spodok rúry plech s vodou ).
Po upečení, rúru vypneme, dvierka jemne pootvoríme a cheesecake v nej necháme postáť aspoň 30 minút.

Vyberieme, necháme úplne vychladnúť a vložíme do chladničky na aspoň 6 hodín (u mňa bol v chladničke celú noc).
Jablká si ošúpeme, nakrájame na tenké mesiačiky a asi 3 minúty smažíme na masle. Vychladnuté potom ukladáme na cheesecake a na záver polejeme škoricovou polevou ,ktorú si pripravíme tak, že si na panvici privedieme k varu jablkovú výživu, škoricu, hnedý cukor a vodu a miešame, kým nám nevznikne polohustá omáčka karamelovej konzistencie.

Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...