Preskočiť na hlavný obsah

Piatkové jablkové lievance

Väčšina robí tieto lievance na raňajky, MY ich máme v piatok na večeru :)


Potrebujeme:
250g jabĺk olúpaných a nastrúhaných  (ja som iba nastrúhala 4 menšie jabĺčka)
2 vajcia
100g polohrubej múky
40g práškového cukru
1 vanilkový cukor alebo 1/2 lusku
125 ml mlieka
1/4 prášku do pečiva


Náplň a dekorácie:
cca 20 g práškového cukru (podľa chuti)
vanilkový cukor

mascarpone
šľahačka
černice (v mojom prípade, došli, tak som dala jahody)


Postup:

Žĺtky rozmiešame s cukrom a mliekom, pridáme múku s práškom do pečiva. Vyšľaháme sneh z bielkov a jemne ho vmiešame k ostatnému. Nakoniec pridáme nastrúhané jablká a všetko spolu dobre premiešame. 

Pečieme na panvici do zlatista. (ak máte formičky, môžu to byť aj srdiečka, ja som mala obyčajné oválno-okrúhle :) )

Mascrpone rozmixujeme s cukrom, černice dáme do hrnčeka s vanilkovým cukrom a ohrievame až kým vznikne hustejšia omáčka. 

Následne striedame lievanec, mascarpone, omáčku až kým bude lievancová pyramídka dosť vysoká. Pre dámy 4 poschodia, pre pánov podľa chuti na sladké a pocitu hladu. Mne tie štyri boli teda až až...


Navrch dáme šľahačku a ozdobíme černicami.



Dobrú chuť k raňa...teda k večeri :)

Zdroj receptu: Lady Marmelade

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi