Preskočiť na hlavný obsah

Kuracie prsia na mede a červenom víne

K dobrému vínu, dobrá večera.

Potrebujeme:

500 g kuriace prsia vykostené

Marináda:
1 dl víno červené suché
0,5 dl olivový olej
1 PL medu
korenie štyroch farieb mleté
1-2 ks feferóniek či chilli papričiek
1 PL worcestrovej omáčky
3 strúčiky cesnaku
2 ČL provensálskeho korenia

Ďalšie suroviny:
1 ks cibuľa
2 PL zelerová vňať
2 PL med
soľ
maslo

Postup:

Pripravíme si marinádu z červeného vína, olivového oleja, provensálskeho korenia (môžete nahradiť tymiánom, rozmarínom, bazalkou.. ), prelisovaného cesnaku, mletého štvorfarebného korenia, worcestra, podrvenej chilli papričky a lyžice medu.

Kuracie mäso nakrájame na väčšie kúsky a pridáme do marinády. Necháme v chlade odležať aspoň hodinu (ja som nechala takmer dve, parádne to bolo).

Na panvici rozpálime olivový olej, vložíme namarinované mäso bez marinády a rýchlo zo všetkých strán opečieme. 

Mäsko vyberieme a do panvice dáme nakrájanú cibuľu a zelerovú vňať, orestujeme. 

Zvlášť do hrnca si dáme 2 lyžice medu, ktoré za stáleho miešania necháme skaramelizovať do svetlohnedej farby. Skaramelizovaný med opatrne zalejeme marinádou ktorá nám zostala a ešte pridáme asi 1 dl vína. Chvíľku necháme prevrieť a zalejeme kuracie kúsky, ktoré sme medzitým vrátili na panvicu s cibuľou. 

Teraz dochutíme, dosolíme podľa chuti. Zakryjeme a dusíme do zmäknutia  asi 15 minút. Na záver zjemníme pár kúskami masla.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi