Preskočiť na hlavný obsah

Bravčové kocky na smotane s mrkvou a hráškom

Potrebujeme:

300 g bravčového mäsa
2 mrkvy
2 hrste mrazeného hrášku
1 cibuľa
1 PL oleja
1 ČL soli
1 ČL mletej červenej papriky
Mleté čierne korenie
200 ml sladkej smotany (alebo uveríte svojmu manželovi a vlejete tam zakysanú 30% smotanu :) )

Postup: 

Na dno hrnca poprípade woku rozotrieme lyžicu oleja. Na rozohriatom oleji dobre popražíme kocky mäsa do zlato-hneda zo všetkých strán. 

Pridáme očistenú a nasekanú cibuľu a spoločne orestujeme.
Po orestovaní na dve minúty prikryjeme pokrievkou. Potom osolíme, okoreníme a opaprikujeme. 

Hneď všetko premiešame, aby nám paprika pustila farbu a podlejeme horúcou vodou.
Dusíme asi 50 minút, kým nie je mäso mäkké. Ak treba podlievame vodou.

Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Pridáme ku masu a dusíme kým nie je mäkká.
Keď je mrkva hotová vhodíme hrášok. Ten len prehrejeme, nedusíme

Jedlo poprášime slabšou lyžicou hladkej muky a zaleje smotanou.

Necháme prevrieť , poprípade dosolíme a podávame.
zdroj: chalupnikovi.com
foto: ludmilka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme ...