Preskočiť na hlavný obsah

Mrkvový koláč (alebo nehovorte to svojím deťom a manželovi...)

POTREBUJEME:

CESTO:
1,5 h (hrnčeky) hnedého cukru
4 vajíčka
3/4 h oleja
2h polohrubej múky
2 ČL  sódy bikarbóny
2 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL soli
1 ČL škorice
4h strúhanej mrkvy(približne 5 veľkých mrkiev)
3/4 h nasekaných vlašských orechov

POLEVA:
113g masla
226g Lúčiny
1 3/4 h práškového cukru
 1 vanilkový cukor

POSTUP
Najprv si posekáme orechy a postrúhame mrkvu, robíme to hneď za sebou v kuchynskom robotovi.
Zmiešame postupne všetky suroviny. Začíname cukrom a vajíčkami, do toho olej, múka, škorica, soľ, sóda, prášok do pečiva atď. Nakoniec vmiešame mrkvu s orechmi
Masu vylejeme na vymastený a vysypaný plech
Pečieme pri 180°C kým sa cesto prestane lepiť na špajľu.

Kým sa piekol tak som si vymiešame Lúčinu s maslom, (je dobré aby mali rovnakú teplotu) a do toho práškový a vanilkový cukor.
Touto masou sa obleje vychladnutý koláč
Dobré je dať hneď do chladničky celý koláč, nech poleva trochu stuhne. Ale dá sa to natierať aj polevou s chladničky a potom sa to môže hneď krájať.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...