Preskočiť na hlavný obsah

Mrkvový koláč (alebo nehovorte to svojím deťom a manželovi...)

POTREBUJEME:

CESTO:
1,5 h (hrnčeky) hnedého cukru
4 vajíčka
3/4 h oleja
2h polohrubej múky
2 ČL  sódy bikarbóny
2 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL soli
1 ČL škorice
4h strúhanej mrkvy(približne 5 veľkých mrkiev)
3/4 h nasekaných vlašských orechov

POLEVA:
113g masla
226g Lúčiny
1 3/4 h práškového cukru
 1 vanilkový cukor

POSTUP
Najprv si posekáme orechy a postrúhame mrkvu, robíme to hneď za sebou v kuchynskom robotovi.
Zmiešame postupne všetky suroviny. Začíname cukrom a vajíčkami, do toho olej, múka, škorica, soľ, sóda, prášok do pečiva atď. Nakoniec vmiešame mrkvu s orechmi
Masu vylejeme na vymastený a vysypaný plech
Pečieme pri 180°C kým sa cesto prestane lepiť na špajľu.

Kým sa piekol tak som si vymiešame Lúčinu s maslom, (je dobré aby mali rovnakú teplotu) a do toho práškový a vanilkový cukor.
Touto masou sa obleje vychladnutý koláč
Dobré je dať hneď do chladničky celý koláč, nech poleva trochu stuhne. Ale dá sa to natierať aj polevou s chladničky a potom sa to môže hneď krájať.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi