Preskočiť na hlavný obsah

Obrátený banánový koláč

Čo vám poviem, časopisy sú večný zdroj nápadov ... 

Potrebujeme:

150g studeného masla nakrájaného na kocky
2 veľké vajcia
120g trstinového cukru
250g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
pol lyžičky škorice
3 veľké banány
70ml javorového sirupu
(nelámte si hlavu ak nemáte, ja som použila vanilkovú esenciu a aj tak to bolo parádne)

Na krém potrebujeme:

200g smotany na šľahanie
250g jemného odtučneného tvarohu
vanilkový struk (ja som použila vanilkový cukor)
lyžica trstinového cukru
nasekané vlašské orechy (alebo ako ja nastrúhané mandle)
20ml javorového sirupu na poliate (keďže som nemala, na vrch som použila mandľovú esenciu)

Postup:

Z ingrediencií na cesto si vypracujeme lepivú hmotu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky na dve hodiny.
Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Na dno nalejeme javorový sirup a naň poukladáme pozdĺžne prekrojené banány, rezom dolu.

Cesto vybalíme z fólie a medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkáme na veľkosť formy. Vyvaľkané cesto položíme na banány a pečieme na 180°C asi 35 minút.

Koláč necháme vo forme vychladnúť a potom  ho preklopíme na tanier alebo etažér. Šľahačku s tvarohom, cukrom a vanilkou vyšľaháme do tuha. Krém navrstvíme na koláč, posypeme nasekanými orieškami a polejeme javorovým sirupom.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi