Preskočiť na hlavný obsah

Jablkové pité

Čo vám poviem, stále máme v debničke jablká, musíme ich pojesť, lebo inak si na nich chrobáky pochutia.
Dnes padli za obeť vynikajúcemu pyté.

Potrebujeme:

400 g hladkej múky
190 g studeného masla
70 g trstinového cukru
2 ks vajíčka
1 ks prášok do pečiva
1,5 kg jabĺk
2 balíčky vanilkové cukru
1 balíček škoricového cukru
trošku studenej vody

Postup:


Múku zmiešame rukami na doske s vajíčkami, práškom do pečiva, cukrom a na kocky nakrájaným studeným maslom. Pokiaľ je cesto suché, prilejeme k nemu trošku vody. Nepreháňame to, aby nebolo moc tekuté. Radšej prilievame vodu postupne v malých dávkach.

Všetky ingrediencie rukami vypracujeme na vláčne a hladké cesto, ktoré odložíme odpočívať do chladničky.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Jablká postrúhame na hrubom strúhadle aj so šupkou, tak aby nepustili veľa šťavy a nebola z nich kaša.
Do nastrúhaných jabĺk zamiešame vanilkový a škoricový cukor.

Z chladničky vyberieme odstáte cesto, rozdelíme ho na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Prvé cesto prenesieme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie.

Na cesto nasypeme pomleté orechy a rovnomerne rozotrieme nastrúhané jablká zmiešané s cukrom a prikryjeme ich druhým plátom cesta. Vrch cesta poprepichujeme vidličkou, aby mohla plnka pri pečení v rúre pokojne odfukovať a koláč nepraskol.

Pyté pečieme pri teplote 180 stupňov približne pol hodinu do zlatista. Koláč krájame na kocky až keď je vlažný alebo úplne vychladnutý.
recept - zdroj: www.sladkaema.com
foto - zdroj: ludmillka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...