Čo vám poviem, stále máme v debničke jablká, musíme ich pojesť, lebo inak si na nich chrobáky pochutia.
Dnes padli za obeť vynikajúcemu pyté.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
190 g studeného masla
70 g trstinového cukru
2 ks vajíčka
1 ks prášok do pečiva
1,5 kg jabĺk
2 balíčky vanilkové cukru
1 balíček škoricového cukru
trošku studenej vody
Postup:
Dnes padli za obeť vynikajúcemu pyté.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
190 g studeného masla
70 g trstinového cukru
2 ks vajíčka
1 ks prášok do pečiva
1,5 kg jabĺk
2 balíčky vanilkové cukru
1 balíček škoricového cukru
trošku studenej vody
Postup:
Múku zmiešame rukami na doske s vajíčkami, práškom do
pečiva, cukrom a na kocky nakrájaným studeným maslom. Pokiaľ je cesto suché,
prilejeme k nemu trošku vody. Nepreháňame to, aby nebolo moc tekuté. Radšej
prilievame vodu postupne v malých dávkach.
Všetky ingrediencie rukami vypracujeme na vláčne a hladké
cesto, ktoré odložíme odpočívať do chladničky.
Zatiaľ si pripravíme plnku. Jablká postrúhame na hrubom
strúhadle aj so šupkou, tak aby nepustili veľa šťavy a nebola z nich kaša.
Do nastrúhaných jabĺk zamiešame vanilkový a škoricový
cukor.
Z chladničky vyberieme odstáte cesto, rozdelíme ho na dve
časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Prvé cesto prenesieme na plech,
ktorý sme vyložili papierom na pečenie.
Na cesto nasypeme pomleté orechy a rovnomerne rozotrieme nastrúhané jablká zmiešané
s cukrom a prikryjeme ich druhým plátom cesta. Vrch cesta poprepichujeme
vidličkou, aby mohla plnka pri pečení v rúre pokojne odfukovať a koláč
nepraskol.
Pyté pečieme pri teplote 180 stupňov približne pol hodinu
do zlatista. Koláč krájame na kocky až keď je vlažný alebo úplne vychladnutý.
recept - zdroj: www.sladkaema.com
foto - zdroj: ludmillka
Komentáre
Zverejnenie komentára