Preskočiť na hlavný obsah

Cheeseburger z bravčového mäsa

Obed náročnejší na samotnú prípravu, ale varenie ide ako po masle. A domáci hamburger je na nezaplatenie

Na 4 burgre potrebujeme:

Burgre:
500g pomletého bravčového mäsa (my sme si mleli sami doma)
1 cibuľa nakrájaná na jemno
3 lyžičky bieleho jogurtu
3 lyžičky sójovej omáčky
3 lyžičky omáčky Worcester
1 lyžička Tabasco
soľ, korenie

4 žemle na burgre -  napr. Billa
8 plátkov anglickej slaniny – my, doma, sme použili oravskú slaninu

8 plátkov syru cheddar – použili sme cheddar od Zotta, ktorý je mäkký a balený každý jeden plátok vo fólii a rýchlejšie sa roztopí na burgri
ľadový šalát
1 červená cibuľa nakrájaná na tenké plátky
1 veľká paradajka nakrájaná na plátky
2 zavárané uhorky nakrájané na plátky
8 lyžíc BBQ omáčky – použili sme Heinz

Omáčka BlueCheese:
125 gramov plesňového modrého syru
40 gramov masla
soľ, korenie

Postup:

Mäso spolu s koreninami a zvyšnými surovinami vymiešame v miske a necháme chvíľu odstáť.
Medzičasom si nakrájame suroviny na burgre a z vlastnej skúsenosti radím mať všetko pripravené na tanierikoch, lebo hneď ako začnete pražiť, nebudete stíhať.

Na panvici si začneme opekať slaninku, pokiaľ nebude chrumkavá a dáme ju na papierový obrúsok. (U nás doma sme v rúre spolu hranolkami piekli aj slaninku. Ale spôsob už nechávam na vás.)

V malom hrnci s hrubým dnom, napr. liatinovým, si necháme roztopiť maslo a na kocky nakrájaný plesňový syr. Okoreníme, osolíme a za stáleho miešania privedieme k hutnej jednotnej omáčke. Omáčku odstavíme z plameňa a môžeme sa pustiť do tvarovania burgrov.

Ruky si namastíme trochou olivového oleja a z mäsa si vytvarujeme 8 tenkých placiek o priemere žemle, ktorú chceme použiť. Takéto burgre opekáme 2 min z každej strany na grilovacej panvici.
Pokiaľ sa mäso opeká, žemle rozkrojíme na polovicu, uložíme na plech do rozohriatej rúry na 200°C a pečieme približne 3 minúty. Takto prehriate žemle sú chrumkavé a chutnejšie.

A teraz prejdeme k samotnému tvarovaniu burgrov.
Spodok každej žemle potrieme 2 lyžičkami BBQ omáčky, preložíme mäsom, naň dáme cheddar, paradajku, cibuľu a uhorku. Pridáme opečenú slaninku a ľadový šalát, naň opäť plátok cheddaru, mäso a 2 lyžičky BlueCheese omáčky. (U nás doma to bola iba jedna vrstva mäsa, dvojitý by nám stačil ako potrava na dva dni :-) )Na záver položíme vrch žemle a okrasným špáradlom stlačíme burger, tak bude krajšie držať tvar.

Po tomto recepte zistíte, že kúpené burgre vo fastfoodoch už nemajú šancu :)

zdroj recept: my-cuisine-svk.blogspot.sk
zdroj foto: ludmillka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi