Obed náročnejší na samotnú prípravu, ale varenie ide ako po masle. A domáci hamburger je na nezaplatenie
Burgre:
500g pomletého
bravčového mäsa (my sme si mleli sami doma)
1 cibuľa nakrájaná
na jemno
3 lyžičky bieleho
jogurtu
3 lyžičky sójovej omáčky
3 lyžičky omáčky
Worcester
1 lyžička Tabasco
soľ, korenie
4 žemle na burgre -
napr. Billa
8 plátkov anglickej
slaniny – my, doma, sme použili oravskú slaninu
8 plátkov syru
cheddar – použili sme cheddar od Zotta, ktorý je mäkký a balený každý jeden plátok
vo fólii a rýchlejšie sa roztopí na burgri
ľadový šalát
1 červená cibuľa nakrájaná
na tenké plátky
1 veľká paradajka nakrájaná
na plátky
2 zavárané uhorky nakrájané
na plátky
8 lyžíc BBQ omáčky –
použili sme Heinz
Omáčka BlueCheese:
125 gramov plesňového
modrého syru
40 gramov masla
soľ, korenie
Postup:
Mäso spolu s
koreninami a zvyšnými surovinami vymiešame v miske a necháme chvíľu odstáť.
Medzičasom si nakrájame
suroviny na burgre a z vlastnej skúsenosti radím mať všetko pripravené na
tanierikoch, lebo hneď ako začnete pražiť, nebudete stíhať.
Na panvici si začneme
opekať slaninku, pokiaľ nebude chrumkavá a dáme ju na papierový obrúsok. (U nás doma sme v rúre spolu
hranolkami piekli aj slaninku. Ale spôsob už nechávam na vás.)
V malom hrnci s hrubým
dnom, napr. liatinovým, si necháme roztopiť maslo a na kocky nakrájaný plesňový
syr. Okoreníme, osolíme a za stáleho miešania privedieme k hutnej jednotnej
omáčke. Omáčku odstavíme z plameňa a môžeme sa pustiť do tvarovania burgrov.
Ruky si namastíme trochou olivového oleja a z mäsa si vytvarujeme 8 tenkých placiek o priemere žemle,
ktorú chceme použiť. Takéto burgre opekáme 2 min z každej strany na grilovacej panvici.
Pokiaľ sa mäso
opeká, žemle rozkrojíme na polovicu, uložíme na plech do rozohriatej rúry na
200°C a pečieme približne 3 minúty. Takto prehriate žemle sú chrumkavé a chutnejšie.
A teraz prejdeme k samotnému
tvarovaniu burgrov.
Spodok každej žemle
potrieme 2 lyžičkami BBQ omáčky, preložíme mäsom, naň dáme cheddar, paradajku, cibuľu
a uhorku. Pridáme opečenú slaninku a ľadový šalát, naň opäť plátok cheddaru, mäso
a 2 lyžičky BlueCheese omáčky. (U nás doma to bola iba jedna vrstva mäsa,
dvojitý by nám stačil ako potrava na dva dni :-) )Na záver
položíme vrch žemle a okrasným špáradlom stlačíme burger, tak bude krajšie držať
tvar.
Po tomto recepte zistíte,
že kúpené burgre vo fastfoodoch už nemajú šancu :)
zdroj recept: my-cuisine-svk.blogspot.sk
zdroj foto: ludmillka
zdroj recept: my-cuisine-svk.blogspot.sk
zdroj foto: ludmillka
Komentáre
Zverejnenie komentára