Preskočiť na hlavný obsah

Citrónové mini bábovky

Čosi iné ako muffiny, také viac slovenské :)

Potrebujeme:

130 g masla 
90 g trstinového cukru
štipka soli
2 ks vajcia
160 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
80 g bieleho smotanového jogurtu
2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
šťava z 1-2 citrónov
nastrúhaná kôra z 1  citrónu
2 hrste namočených sušených hrozienok

práškový cukor na posypanie 

Postup:

Hrozienka si namočíme na pol hodinu do vody. Vymažeme si formičky na mini bábovky alebo na muffiny a vysypeme ich múkou. Môžete použiť aj košíčky na muffiny. Teplovzdušnú rúru si predhrejeme na 160 stupňov.
Olej, cukor a soľ vymiešame do hladkého svetlého krému.
Postupne pridávame ostatné ingrediencie – vajcia, múku a prášok do pečiva, jogurt, citrónovú šťavu a kôru a hrozienka.
Cesto nalejeme asi do 3/4 formičiek a dáme piecť do rúry na 30 minút. Či sú bábovky upečené vyskúšame suchým špáradlom. Pokiaľ sa cesto nelepí, tak sú hotové. Čas pečenia však veľmi nepredlžujte, aby nezostalo cesto príliš vysušené.

Pre ešte zdravšiu verziu môžete použiť kokosový olej, kokosový cukor.

recept, zdroj: www.sladkaema.com
foto, zdroj: ludmillka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...