Preskočiť na hlavný obsah

Pečený slivkový lekvár

Áno veru, pečený lekvár. Už nikdy nebudem zavárať inak. Hoci som zavárala iba z 3 kíl sliviek, tých pár hodín čakania za to veru stálo.

Potrebujeme:

3 kg sliviek
1/2 čajovej lyžičky soli
ako bonus môžete pridať cukor, škoricu, rum, koňak. Ja som tam frcla levanduľový sirup :-)

Postup:

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Môžete to spraviť ráno a zavárať večer alebo nakrájať slivky večer a zavárať ráno. Každopádne potrebujete byť doma minimálne 5 hodín.
Slivky nechám stáť preto, aby pustili šťavu. Postupne slivky rozmixujeme a nalejeme na hlbší plech.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C. Keď začne masa na plechu bublať, znížime teplotu na 130°C a pečieme 3 až 4 hodiny.
Každých 45 minút odporúčam premiešať lekvár, aby sa upiekol všade pekne rovnomerne a zároveň zhrabnúť do masy okraje lekváru.

Ja som piekla 3,5 hodiny, už mi prišiel pekne hustý a stále farebný.

Nakoľko je tam soľ, nie je potrebné fľaše s lekvárom sterilizovať. Postačí otočiť ich dole hlavou a zabaliť do deky až kým nevychladnú. U mňa boli takto celú noc.

Na raňajky som neodolala a musela som ochutnať, je jednoducho fantastický :-)

zdroj: recept - http://www.lapetit.sk/
zdroj: foto - ludmillka



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi