Potrebujeme:
3 kg sliviek
1/2 čajovej lyžičky soli
ako bonus môžete pridať cukor, škoricu, rum, koňak. Ja som tam frcla levanduľový sirup :-)
Postup:
Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Môžete to spraviť ráno a zavárať večer alebo nakrájať slivky večer a zavárať ráno. Každopádne potrebujete byť doma minimálne 5 hodín.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C. Keď začne masa na plechu bublať, znížime teplotu na 130°C a pečieme 3 až 4 hodiny.
Každých 45 minút odporúčam premiešať lekvár, aby sa upiekol všade pekne rovnomerne a zároveň zhrabnúť do masy okraje lekváru.
Ja som piekla 3,5 hodiny, už mi prišiel pekne hustý a stále farebný.
Nakoľko je tam soľ, nie je potrebné fľaše s lekvárom sterilizovať. Postačí otočiť ich dole hlavou a zabaliť do deky až kým nevychladnú. U mňa boli takto celú noc.
Na raňajky som neodolala a musela som ochutnať, je jednoducho fantastický :-)
zdroj: recept - http://www.lapetit.sk/
zdroj: foto - ludmillka
Komentáre
Zverejnenie komentára