Preskočiť na hlavný obsah

Pečený slivkový lekvár

Áno veru, pečený lekvár. Už nikdy nebudem zavárať inak. Hoci som zavárala iba z 3 kíl sliviek, tých pár hodín čakania za to veru stálo.

Potrebujeme:

3 kg sliviek
1/2 čajovej lyžičky soli
ako bonus môžete pridať cukor, škoricu, rum, koňak. Ja som tam frcla levanduľový sirup :-)

Postup:

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Môžete to spraviť ráno a zavárať večer alebo nakrájať slivky večer a zavárať ráno. Každopádne potrebujete byť doma minimálne 5 hodín.
Slivky nechám stáť preto, aby pustili šťavu. Postupne slivky rozmixujeme a nalejeme na hlbší plech.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C. Keď začne masa na plechu bublať, znížime teplotu na 130°C a pečieme 3 až 4 hodiny.
Každých 45 minút odporúčam premiešať lekvár, aby sa upiekol všade pekne rovnomerne a zároveň zhrabnúť do masy okraje lekváru.

Ja som piekla 3,5 hodiny, už mi prišiel pekne hustý a stále farebný.

Nakoľko je tam soľ, nie je potrebné fľaše s lekvárom sterilizovať. Postačí otočiť ich dole hlavou a zabaliť do deky až kým nevychladnú. U mňa boli takto celú noc.

Na raňajky som neodolala a musela som ochutnať, je jednoducho fantastický :-)

zdroj: recept - http://www.lapetit.sk/
zdroj: foto - ludmillka



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...