Preskočiť na hlavný obsah

Slivkovo-makový posúch

Niečo dobré na nedeľné raňajky so slivkami a makom. Skvelá kombinácia.

Potrebujeme:
2 žĺtka
kocka droždia (30 g)
200 ml vlažného mlieka
400 g polohrubej múky
80 g trstinového hnedého cukru
mletá citrónová kôra

80 g roztopeného masla

Na vrch:
250 g mletého maku
100 g trstinového hnedého cukru
2 čajové lyžičky mletej škorice
1,5 kg sliviek, alebo toľko, aby vystačilo na celý plech 

Postup:
Na kysnuté cesto vymiešame v menšej miske vidličkou droždie s lyžicou cukru, tromi lyžicami vlažného mlieka a lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste zdvojnásobiť objem. O desať minút by mal byť kvások hotový.

Vo vlažnom mlieku rozpustíme maslo. Múku nasypeme do veľkej misy, pridáme žĺtka, citrónovú kôru, mlieko s maslom a nakysnuté droždie. Mixérom vyšľaháme na hladké cesto. Keď sa bude odlepovať od formy, je dostatočne vymiešané. Trvá to asi 5 minút. Cesto vytvorí jednotnú vláčnu hmotu, ktorú posypeme troškou múky, prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto nakysnúť. Proces kysnutia trvá tak 45 minút až hodinu.

Zatiaľ čo cesto kysne, si umyjeme slivky, vykôstkujeme a nakrájame na štvrtinky.

Potom si zomelieme mak a zmiešame s cukrom a škoricou.

Keď nakysnuté cesto zdvojnásobilo svoj pôvodný objem, vyklopíme ho na plech vyložený papierom na pečenie, pomúčime ho a rukami rozťahám do strán. Malým valčekom (môžete použiť aj pohár alebo hrnček) ho rozvaľkáme do strán tak, aby malo všade rovnomernú hrúbku.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Zatiaľ poukladáme veľmi nahusto na cesto štvrťky sliviek – kožou dole – a posypem makovo-cukrovou posýpkou. Koláč dáme piecť na približne 35 minút, kým cesto zospodu zľahka zhnedne.

Recept, zdroj: sladkaema.com
Foto, zdroj: ludmillka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi