Preskočiť na hlavný obsah

Čokoládovo-marcipánový vrkoč

V nedeľu vonku pršalo a my sme si s pohárom kakaa pochutnávali na tejto dobrote.

Rozpis na 2 vrkoče :

Cesto:
1/4 šálky hnedého cukru
2 ČL sušeného droždia
1/2 šálky teplého mlieka
4 šálky hladkej múky
3 vajcia
3/4 ČL soli
5 PL roztopeného masla

Náplň:
200 g čokolády
400 g marcipánu
1/2 šálky roztopeného masla
1 ČL škorice
štipku soli
1/2 šálky mandľových plátkov

Poleva:
1/3 šálky vody
6 PL hnedého cukru
1 vanilkový struk
2 PL masla
1 PL rumu

Do teplého mlieka pridáme 1 PL cukru a sušené droždie, premiešame a necháme postáť cca 5-10 minút.
Zmiešame si múku,soľ,zvyšný cukor a vajcia ..pridáme mlieko s droždím a hnetieme. 
Postupne do cesta zapracovávame maslo. Miesime, kým nám nevznikne hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby. Ja na túto činnosť najradšej zamestnávam môj zelený zázrak, menom "Kitchen Aid " :)

Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 až 2 hodiny. Ja si zvyknem vyhriať rúru na 50°C a cesto tam vykysne za polovičný čas.

Potom si ho rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik cca 20 x 30 cm. Maslo si zmiešame so škoricou a štipkou soli. Rozdelíme na dve polovice a potrieme každý plát cesta.

Potom si na cesto nastrúhame alebo na jemno nasekáme 100 g čokolády a nakoniec si na vrch nastrúhame 200 g marcipánu. Rovnaký postup zopakujeme aj na druhom pláte cesta, keďže z tejto dávky na vyjdú 2 vrkoče. Prípadne môžete postupovať ako ja a druhé cesto si zabaliť do fólie, uložiť do chladničky a spracovať až na druhý deň, keďže kysnuté cesto chutí najlepšie čerstvo upečené.
Cesto si potom z dlhšej strany zvinieme do rolády ,konce rolády zatlačíme ,potom roládu v strede po celej dĺžke prerežeme ,čiže nám vzniknú dve časti, ktoré spolu prepletieme do vrkoča. Konce spojíme a vrkoč premiestnime do obdĺžnikov formy, vystlanej papierom na pečenie

Vrch vrkoča ešte posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme pri 180 C ,cca 25 minút.

Medzitým, ako sa koláč pečie, si uvaríme polevu. V hrnci si privedieme k varu vodu s cukrom a vanilkou. Varíme,kým sa cukor nerozpustí, potom odstavíme z ohňa a pridáme maslo s rumom.
Polevou potom polejeme upečený vrkoč a necháme vychladnúť. Samozrejme len do doby, pokiaľ vydržíme ... lebo vôňa je prudko neodolateľná :-)

Zdroj: recept - Dulce de Leche
Zdroj: foto - ludmillka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi