Cesto:
1/4 šálky hnedého cukru
2 ČL sušeného droždia
1/2 šálky teplého mlieka
4 šálky hladkej múky
3 vajcia
3/4 ČL soli
5 PL roztopeného masla
Náplň:
200 g čokolády
400 g marcipánu
1/2 šálky roztopeného masla
1 ČL škorice
štipku soli
1/2 šálky mandľových plátkov
Poleva:
1/3 šálky vody
6 PL hnedého cukru
1 vanilkový struk
2 PL masla
1 PL rumu
Do teplého mlieka pridáme 1 PL cukru a sušené droždie, premiešame a necháme postáť cca 5-10 minút.
Zmiešame si múku,soľ,zvyšný cukor a vajcia ..pridáme mlieko s droždím a hnetieme.
Postupne do cesta zapracovávame maslo. Miesime, kým nám nevznikne hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby. Ja na túto činnosť najradšej zamestnávam môj zelený zázrak, menom "Kitchen Aid " :)
Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 až 2 hodiny. Ja si zvyknem vyhriať rúru na 50°C a cesto tam vykysne za polovičný čas.
Potom si ho rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik cca 20 x 30 cm. Maslo si zmiešame so škoricou a štipkou soli. Rozdelíme na dve polovice a potrieme každý plát cesta.
Potom si na cesto nastrúhame alebo na jemno nasekáme 100 g čokolády a nakoniec si na vrch nastrúhame 200 g marcipánu. Rovnaký postup zopakujeme aj na druhom pláte cesta, keďže z tejto dávky na vyjdú 2 vrkoče. Prípadne môžete postupovať ako ja a druhé cesto si zabaliť do fólie, uložiť do chladničky a spracovať až na druhý deň, keďže kysnuté cesto chutí najlepšie čerstvo upečené.
Cesto si potom z dlhšej strany zvinieme do rolády ,konce rolády zatlačíme ,potom roládu v strede po celej dĺžke prerežeme ,čiže nám vzniknú dve časti, ktoré spolu prepletieme do vrkoča. Konce spojíme a vrkoč premiestnime do obdĺžnikov formy, vystlanej papierom na pečenie
Vrch vrkoča ešte posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme pri 180 C ,cca 25 minút.
Medzitým, ako sa koláč pečie, si uvaríme polevu. V hrnci si privedieme k varu vodu s cukrom a vanilkou. Varíme,kým sa cukor nerozpustí, potom odstavíme z ohňa a pridáme maslo s rumom.
Polevou potom polejeme upečený vrkoč a necháme vychladnúť. Samozrejme len do doby, pokiaľ vydržíme ... lebo vôňa je prudko neodolateľná :-)
Zdroj: recept - Dulce de Leche
Zdroj: foto - ludmillka
Komentáre
Zverejnenie komentára