Preskočiť na hlavný obsah

Raňajkový mrkvový veniec

Nielen na nedeľné raňajky to bolo skvelé, ale aj na tie ďalšie, pondelkové v práci ...

Potrebujeme:
1/4 šálky vlažného mlieka
1/4 šálky šľahačky
1/4 šálky medu
1 vajce
1/2 ČL soli
2 1/4 ČL sušeného droždia
1/2 šálky strúhanej mrkvy
2 PL roztopeného masla
1 ČL škorice
1/4 ČL muškátového oriešku
3 šálky hladkej múky
1 bielko na potretie cesta pred pečením
mlieko na potretie cesta po upečení

Postup:
Zmiešame si spolu mlieko, šľahačku, med a vajce.. pridáme sušené droždie a necháme postáť asi 10 minút.. potom primiešame ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od stien nádoby ..ak by sa vám zdalo husté, pridajte ešte vlažnú vodu alebo mlieko ..ak riedke, tak múku ...

Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť asi 2 hodiny ..potom si cesto rozdelíme na dve časti ,z každej rukami spracujeme dlhý valec a nakoniec tieto dva valce prepletieme a uložíme do okrúhlej koláčovej formy s priemerom cca 20cm .. konce pevne spojíme do seba ...opäť prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
Pred pečením cesto potrieme vaječným bielkom a pečieme pri 180C ,asi 30-35 minút do zlata ..po vybratí z rúry, veniec potrieme mliekom.

Podávame podľa chuti, u nás to bolo maslo a šípkový džem :)

zdroj: Dulce de Leche

Foto: Dulce de Leche


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...