Recept je na 12 škoricových roliek a už nikdy nebudete chcieť tie kupované zo supermarketu...
Potrebujeme:
180 ml rastlinného mlieka
1 balenie čerstvého droždia
1 PL trstinového cukru
1 ČL soli
3 vajcia
170 g masla
500 g hladkej múky + na kysnutie a váľkanie
1 ČL vanilkového cukru
Škoricovú plnku pripravíte z:
90 g masla
100 g cukru
50 g pekanových orechov (alebo iných, ktoré máte doma)
2 PL mletej škorice
štipka muškátového oriešku
štipka soli
Postup:
Pripravíme si kvások. Tretinu mlieka mierne zohrejme, pridáme cukor a nadrobené droždie. Necháme vzísť kvások na telom mieste (trvá to pár minút).
Pridáme zbytok mlieka, soľ, vajcia a roztopené maslo a dobre premiešame, postupne pridávame múku a ak máte robot na miesenie cesta tak ho zapnite. Ak nie, cesto si dáme na pomúčenú dosku a ručne miesime, pokiaľ nebude cesto hladké, perfektne spojené a prestane sa lepiť.
Cesto vyberieme z misky, pomúčime ju, vložíme naspäť cesto a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu, prípadne pokiaľ sa zdvojnásobí jeho objem.
Cesto potom vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika (približne:) a natrieme mäkkým (ale nie roztopeným) maslom.
Zmiešame cukor so škoricou, nasekanými orechmi a soľou. Premiešame nech plnka chutí všade rovnako a posypeme ňou cesto.
Cesto zrolujeme do rolády po dlhšom okraji. Nakrájame asi na 1-2 cm kolieska a dáme na vymazaný plech. Medzi jednotlivými rolkami nechávame priestor aspoň 1 cm, pretože rolky budú ešte cca 30 minút kysnúť a zväčšia svoj objem.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov (tu je to obzvlášť dôležité lebo cesto obsahuje veľa masla a nechceme aby sa začalo skôr topiť ako sa začne piecť múka) približne 45 – 50 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, posypeme trošičkou práškového cukru a nezjedzte ich všetky naraz :-)
Zdroj: LaPetit
Foto: ludmillka
Potrebujeme:
180 ml rastlinného mlieka
1 balenie čerstvého droždia
1 PL trstinového cukru
1 ČL soli
3 vajcia
170 g masla
500 g hladkej múky + na kysnutie a váľkanie
1 ČL vanilkového cukru
Škoricovú plnku pripravíte z:
90 g masla
100 g cukru
50 g pekanových orechov (alebo iných, ktoré máte doma)
2 PL mletej škorice
štipka muškátového oriešku
štipka soli
Postup:
Pripravíme si kvások. Tretinu mlieka mierne zohrejme, pridáme cukor a nadrobené droždie. Necháme vzísť kvások na telom mieste (trvá to pár minút).
Pridáme zbytok mlieka, soľ, vajcia a roztopené maslo a dobre premiešame, postupne pridávame múku a ak máte robot na miesenie cesta tak ho zapnite. Ak nie, cesto si dáme na pomúčenú dosku a ručne miesime, pokiaľ nebude cesto hladké, perfektne spojené a prestane sa lepiť.
Cesto vyberieme z misky, pomúčime ju, vložíme naspäť cesto a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu, prípadne pokiaľ sa zdvojnásobí jeho objem.
Cesto potom vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika (približne:) a natrieme mäkkým (ale nie roztopeným) maslom.
Zmiešame cukor so škoricou, nasekanými orechmi a soľou. Premiešame nech plnka chutí všade rovnako a posypeme ňou cesto.
Cesto zrolujeme do rolády po dlhšom okraji. Nakrájame asi na 1-2 cm kolieska a dáme na vymazaný plech. Medzi jednotlivými rolkami nechávame priestor aspoň 1 cm, pretože rolky budú ešte cca 30 minút kysnúť a zväčšia svoj objem.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov (tu je to obzvlášť dôležité lebo cesto obsahuje veľa masla a nechceme aby sa začalo skôr topiť ako sa začne piecť múka) približne 45 – 50 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, posypeme trošičkou práškového cukru a nezjedzte ich všetky naraz :-)
Zdroj: LaPetit
Foto: ludmillka
Komentáre
Zverejnenie komentára