Preskočiť na hlavný obsah

Škoricové rolky s orechami

Recept je na 12 škoricových roliek a už nikdy nebudete chcieť tie kupované zo supermarketu...

Potrebujeme:
180 ml rastlinného mlieka
1 balenie čerstvého droždia
1 PL trstinového cukru
1 ČL soli
3 vajcia
170 g masla
500 g hladkej múky + na kysnutie a váľkanie
1 ČL vanilkového cukru

Škoricovú plnku pripravíte z:
90 g masla
100 g cukru
50 g pekanových orechov (alebo iných, ktoré máte doma)
2 PL mletej škorice
štipka muškátového oriešku
štipka soli

Postup:
Pripravíme si kvások. Tretinu mlieka mierne zohrejme, pridáme cukor a nadrobené droždie. Necháme vzísť kvások na telom mieste (trvá to pár minút).

Pridáme zbytok mlieka, soľ, vajcia a roztopené maslo a dobre premiešame, postupne pridávame múku a ak máte robot na miesenie cesta tak ho zapnite. Ak nie, cesto si dáme na pomúčenú dosku a ručne miesime, pokiaľ nebude cesto hladké, perfektne spojené a prestane sa lepiť.

Cesto vyberieme z misky, pomúčime ju, vložíme naspäť cesto a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu, prípadne pokiaľ sa zdvojnásobí jeho objem.

Cesto potom vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika (približne:) a natrieme mäkkým (ale nie roztopeným) maslom.

Zmiešame cukor so škoricou, nasekanými orechmi a soľou. Premiešame nech plnka chutí všade rovnako a posypeme ňou cesto.

Cesto zrolujeme do rolády po dlhšom okraji. Nakrájame asi na 1-2 cm kolieska a dáme na vymazaný plech. Medzi jednotlivými rolkami nechávame priestor aspoň 1 cm, pretože rolky budú ešte cca 30 minút kysnúť a zväčšia svoj objem.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov (tu je to obzvlášť dôležité lebo cesto obsahuje veľa masla a nechceme aby sa začalo skôr topiť ako sa začne piecť múka) približne 45 – 50 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, posypeme trošičkou práškového cukru a nezjedzte ich všetky naraz :-)
Zdroj: LaPetit
Foto: ludmillka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi