Preskočiť na hlavný obsah

Rýchly koláč s jahodami a pistáciami

Sezóna jahôd prichádza a tak je potrebné zúžitkovať aj tie z minulého roka, ktoré boli doteraz uskladnené v mrazničke.
Samozrejme, vy môžete použiť aj tie čerstvé z trhu.
Tento recept som našla v časopise Dobré jedlo a tí, ktorí ho včera ochutnali, mi zjedli takmer celý plech. Polovicu som musela doslova schovať.

Potrebujeme:

200g hladkej múky
1 lyžičku kypriaceho prášku
štipku soli
200g kryštálového cukru + 1-2 lyžice na posypanie cesta
150g mletých mandlí
175g rozpusteného masla + trochu na vymazane plechu
150ml acidofilného mlieka
3 vajcia
125g jahôd, očistených a rozštvrtených
2 lyžice nahrubo nasekaných pistácií
práškový cukor na posypanie

Postup:

Rúru vyhrejeme na 180°C. Formu vymastíme maslo a vyložíme papierom na pečenie.
V miske zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, mleté mandle a cukor. V druhej miske rozmiešame rozpustené maslo, acidofilné mlieko - ja som mala doma iba banánovo-jahodové s cereáliami a hodilo s rovnako dobre - a vajcia.
Všetko pridáme k suchým surovinám. Dobre rozmiešame, až vznikne hladké cesto.

Cesto nalejeme do pripravenej formy a povrch stierkou uhlaďte. Navrch poukladáme pokrájané jahody, posypeme pistáciami a 1-2 lyžicami cukru. (Ak nemáte pistácie a obľubujete škoricu, použite tú alebo škoricový cukor - bude to chutiť s jahodami dokonale)

Vo vyhriatej rúre pečieme asi 40 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a potom ho posypeme práškovým cukrom.

Zdroj recept: Dobré jedlo
Zdroj foto: ludmillka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme ...