Preskočiť na hlavný obsah

Zázračná baza

Kvet bazy, ktorý sa používa na výrobu sirupov, želé, sektov, cukríkov a podobne obsahuje veľa vitamínov, ktoré človeku pomáhajú. Vitamín B, C, flavonoidy, silicu maslovú, organické kyseliny a trieslovinu.

Ja som tento rok robila bazový sirup a bazové želé. Sirup dobre padne počas horúcich dní, ako máme už napríklad aj teraz na konci mája.
Želé zase zjete na prvýkrát, len tak na posedenie, poprípade s krupicovým šmornom je to úžasný dezert.


Na 4 litre sirupu potrebujeme:
15 kvetov bazy
2l vody
citrón ako modifikáciu môžeme použiť medovku
3kg cukru
70g kyseliny citrónovej

Postup:
Kvety bazy zalejeme vodou, pridáme citrón alebo medovku a necháme stáť 24 hodín.
Potom tekutinu zlejem cez gazu alebo iné jemnú textíliu do hrnca a zohrejeme. Nevaríme. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Varíme pokiaľ sa cukor neroztopí.
A na záver už len fľaškujeme. Sirup skladujeme na tmavom a chladnom mieste.


Na 6 fľaštičiek želé potrebujeme:
15 kvetov bazy
1l jablkového džúsu
1/2 kg želírovacieho curku 2:1
citrón alebo medovku

Postup:
Kvety bazy zalejeme džúsom, pridáme citrón alebo medovku a necháme stáť 24 hodín.
Potom tekutinu zlejeme cez gazu, pridáme želírovací cukor a varíme 10 minút.
Horúce nalievame do zaváraninových pohárov. Uzavrieme a otočíme dole hlavou. Necháme vychladnúť a stuhnúť.

Dobrú chuť :)

Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: Facebook - Miri

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi