Preskočiť na hlavný obsah

Jahodové blues

Tento rok sa nám doma objavilo 13 kíl jahôd. Kým som ich spracovala - a aj to nie všetky - tak som v kuchyni strávila viac ako štyri hodiny.
Za ten výsledok to však stálo. Veľmi ma inšpiroval blog od Lapetit. Teraz vám ukážem moje obmeny inšpirácií :-)
Jahodový chia džem

Potrebujeme
300g jahôd
2PL chia semienok

Jahody môžete popučiť, ja som ich jemne zmixovala tyčovým mixérom. Pridáme chia semiačka a necháme minimálne 10 minút postáť, aby semiačka napučali.
U mňa ostal tento džem stáť dobrú pol hodinu, keďže som sa medzitým venovala jahodovej bublanine.


S bagetkou a medovkou to bola úžasná a rýchla večera. Jedinou nevýhodou tohto super rýchleho džemu je, že sa nedá sterilizovať a teda ho musíte rýchlo zjesť. Mňa čakajú ešte cca 2 porcie v chladničke.

Jahodová bublanina

To už je večná klasika robiť zo sezónneho ovocia bublaninu. Veď tá je večná a ovocie v nej šťavnaté.
Recept na bublaninu nájdete TU - ovocie môžete obmieňať podľa potreby.


Jahodové tiramisu s bazovým sirupom

Od víkendu, keď som vypekala narodeninové dobroty, mi ostali v chladničke mascarpone a Ricotta. Talianske piškóty sú na sklade tiež a tak hor sa spotrebovať zásoby.
Nakoľko to bola čistá improvizácia, presné váženie a meranie nemalo zmysel.

Ricottu zmiešame s mascarpone a pridáme 2 PL práškového curku. Medzičasom si uvaríme kávu a namáčame v nej piškóty.
Tie najprv prelomíme na polovicu, aby sa nám vošli do pohára.
Jahody nakrájame, pridáme 3 PL bazového sirupu a krátko povaríme. Iba tak dlho, aby sa jahody zohriali, nie rozvarili.

Vrstvíme - piškóty, krém, jahody, krém.
Ja som na vrch dala ešte raz kávové piškóty a na ozdobu jahody. A už iba smer chladnička, nechať dobre stuhnúť a vychladiť.


Jahodová smoothie miska

Nakoľko jahody sa veľmi rýchlo podliehajú skaze a 13kg je veľmi veľa, každá rada dobrá. A tak som mala na raňajky sviežu smoothie misku s ovsenými vločkami.

Potrebujeme:

125 g jahôd
1ks banán
100ml pomarančovej šťavy
ovsené vločky

Jahody s banánom a pomarančovou šťavou rozmixujeme dohladka a na záver pridáme ovsené vločky.

Ja si smoothie pripravujem vždy večer a ráno už iba hodím do tašky a bežím do práce. Tam si pekne sadnem, zamiešam vločky a ďalší slnečný deň v práci sa môže začať.
Preto mi odpustite, že nemám krajšiu fotku, pripravenej misky Ale tú nemám ani pre 1kg jahôd, ktoré skončili s cukrom v bruchu môjho manžela :-) Iba tak, na 2x.



Nakoľko si robím v lete zásoby, tak 7 kíl jahôd skončilo v mrazničke. Veď sezóna sa im čochvíľa končí a ich chuť si radi doma doprajeme aj v zime.

Dobrú chuť!

Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj: recepty, lapetit.sk

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi