Preskočiť na hlavný obsah

Jablkovo-makový pie

Receptov s makom a jablkami nikdy nie je dosť. Tentokrát aj pre tých, ktorí musia mať klasické cesto :-)

Potrebujeme:

Cesto:
250 g múka hladká
150 g maslo čerstvé
50 g cukor práškový
1 vajce
½ cukor vanilkový

Plnka:
200 g mak pomletý
100 g alebo práškový cukor hnedý
2-3  ks jablká veľké
z ½ kôra z citróna
250 ml horúce mlieko

Postup:

Z preosiatej múky, masla, vajíčka, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
Cesto rozdelíme, jedna časť, tá väčšia pôjde na spodok formy a zo zvyšného cesta vytvarujeme obdĺžniky.
Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Cesto popicháme vidličkou a dáme makovú plnku.
Makovú plnku si pripravíme tak, že rozmiešame pomletý mak s cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a zalejeme horúcim mliekom, pridáme nastrúhané jablká (kto má rád, môže pridať ešte 80g hrozienok)

Na makovú plnku poukladáme vyrezané obdĺžniky.

Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200°C, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 30-35 minút) Po upečení necháme koláč vychladnúť a môže sa ešte posypať práškovým cukrom.

Zdroj, recept: varecha.sk, Ywett
Zdroj, foto: ludmillka

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...