Preskočiť na hlavný obsah

Tekvicové galette

Tekvicová sezóna prináša veľa farebnosti do kuchyne a tak som to spojila s láskou ku "koláčom". 
Upozornenie: toto množstvo je pre max 2 osoby.

Cesto:

165 g hladkej múky
80 g masla (izbovej teploty)
1 vajce
+ 1 vajce na potretie cesta
30  ml vody
1 PL soľ himalájska

Náplň:

Hokkaidó tekvica (koľko sa zmestí, stačí 200-300g)
syr - kozí/ovčí/kravský (podľa chuti)
50 g slaniny
kúsok čili papričky
soľ, korenie
čerstvé bylinky (napr. rozmarín, oregano, tymian...)

Postup:

Rúru predhrejeme na 200°C, múku nasypeme do väčšej misy, v ktorej budeme miesiť cesto.
Pridáme 1 vajíčko, mäkké maslo aj vodu a soľ a vymiesime cesto.
Cesto bude lepkavé a preto ho na 30 minút vložíme do chladničky.

Následne si pomúčime dosku aj valček na vaľkanie cesta. Z cesta vyvaľkáme okrúhlu "placku", na ktorú potom poukladáme syr a na syr Hokkaidó tekvicu nakrájanú na tenké plátky.

Pridáme ešte nakrájanú slaninu a ohneme kraje cesta, čím vytvoríme typický tvar pre galette. 
Navrch ešte nakrájame trošku chilli papričky, podľa a pokvapkáme olivovým olejom a okraje galette (cesto) potrieme vajíčkom.

Pečieme cca 40 minút, na záver nezabudnite dochutiť čerstvými bylinkami ak ich máte k dispozícii.


Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: svetbedniciek.sk

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi