Preskočiť na hlavný obsah

Jablkový tvarohový koláč

Tento recept pochádza z Rakúska a celkom šetrí na cukre. Vy môžete ešte viac, záleží na sladkosti jabĺk, ktoré použijete.

Potrebujeme:
Cesto:
100g masla
150g hladkej múky
40g práškového cukru
1 vajce
štipka soli

Tvarohová náplň:
2 vajcia
50g masla
50g práškového cukru
250g hrudkovitého tvarohu
1 lyžička citrónovej šťavy
3 jablká
1/2 vanilkového lusku

Postup:

Spracujeme všetky suroviny na cesto tak, aby bolo hladké a vláčne. Zabalíme do fólie a necháme minimálne hodinu odpočívať v chladničke.
Cesto následne rozvaľkáme na tenký plát, ktorý dáme do vymastenej okrúhlej formy, kde vytvarujeme okraje.
Poprepichujeme vidličkou a predpečieme v rúre na 170°C, približne 10 minút.

Na náplň zmiešame 2 žĺtky s maslom, cukrom, vanilkou a citrónovou šťavou do hladkej zmesi.
Pridáme tvaroh a opäť dokonale premiešame. Opatrne vmiešame do tuha ušľahané bielka.

Jablká si ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky.
Tvarohovú hmotu rovnomerne rozotrieme na vychladnuté cesto a vkusne na ňu poukladáme plátky jabĺk.
Pečieme ďalej 60 minút (do zlatista) v rúre predhriatej na 160°C.

Hneď po dopečení koláč zľahka posypeme vanilkovým cukrom. Môžeme podávať s trochou vychladnutej šľahačky, kyslej smotany alebo kombináciou oboch.


Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: Macek v botách




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...