Preskočiť na hlavný obsah

Makový plnený koláč

Tri týždne som snívala o makovom koláči a tak som ho v sobotu musela upiecť. Nedeľné raňajky si už pýtajú tradične byť sladké.

Potrebujeme:
Cesto:
300 g hladkej múky
200 g masla
1 žĺtok
2 PL mlieka
1 PL práškového cukru
Štipka soli
Plnka:
200 g mletého maku
150 g práškového cukru
3 PL strúhanky
4 celé vajcia
1 bielok (ostane nám pri spracovaní cesta)
Kôra z 1 citróna
1 vajce na potretie
Práškový cukor na posypanie

Postup:
Všetky prísady na cesto spracujeme dokopy a vymiesime mäkké a nelepivé cesto.
Na plnku si najprv vyšľaháme z bielkov veľmi tuhý sneh. Pridáme doň preosiaty práškový cukor a žĺtky a mixérom rýchlo zapracujeme do bielok.

Prisypeme mak, strúhanku a kôru z citróna, zapracujeme gumenou varechou.
Cesto rozdelíme na dve časti. Obe vyvaľkáme na veľkosť plechu (použite menší hlboký plech, resp. pekáč). Ja som použila okrúhlu formu.
Jednu časť cesta vložíme na spodok plechu a prstami ju upravíme tak, aby pokrývala celé dno plechu.

Na cesto nanesieme plnku a uhladíme povrch. Druhú časť cesta najprv dobre popicháme vidličkou a potom ho opatrne umiestnime na plnku. Potrieme rozšľahaným vajcom.
Dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov piecť asi na 40 minút.

Hotový a vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom.

Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: http://sistersbakery.sk/

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi