Preskočiť na hlavný obsah

Psie sušienky

Tento recept som ešte pred Vianocami našla na stránke u Sladkej Emy a objavil sa teraz aj v januárovom Dobrom Jedle.
Naša Meggie sa za nimi išla zblázniť a vďaka nim pochopila povel "sadnúť" a to je ona typické pobláznené štena labradora.
Len ich doma nepečte ak niekomu u vás smrdia ryby. Vôňa týchto keksov je naozaj výrazna :-)

Suroviny na tri veľké plechy:

2 konzervy sardiniek vo vlastnej šťave
(v obchode mali iba slede, poslúžili aj tie)200 g hladkej múky 
2 väčšie vajcia2 hrsti ovsených vločiek


Postup:

V robote rozmixujem sardinky/slede aj so šťavou na kašu, pridám múku, vajíčka a vločky.Keď sa všetky ingrediencie prepoja do jednotnej masy, vyklopím ju na pomúčenú dosku.

Vrch cesta trošku pomúčim, pretože sardinky/slede sú vlhké aj mastné a cesto by sa lepilo.  
Vyvaľkám plát hrubý približne pol centimetra, z ktorého vykrajujem formičkami rôzne tvary.

Sušienky poukladám tesne vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie.Pečiem v rúre pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút. Sušienky sa pri pečení trošku nafúknu a získajú hnedšiu farbu. 
Vychladené ich preložím do sklenenej alebo kovovej uzatvárateľnej nádoby.

Zdroj, foto: ludmillka
Zdro, recept: Sladká Ema

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme ...