Preskočiť na hlavný obsah

Škoricové šišky

Fašiangy sú v plnom prúde a u nás každý rok musia byť aspoň raz za toto obdobie šišky. Tento rok som našla super recept. Šišky sú nadýchané a ľahké ako obláčik.

Na cca 23 menších šišiek potrebujeme:
2 ČL sušeného droždia
125 ml vlažného mlieka
2 PL práškového cukru
50 g rozpusteného masla
340 g hladkej múky + na spracovanie cesta
2 vajíčka
Bravčová masť  na smaženie

Na obalenie:
1 PL kokosového cukru
1 ČL mletej škorice
1 ČL vanilkového cukru

Postup:

Základom je samozrejme kvások.
Do misky si dáme mierne teplé mlieko, lyžicu vlažnej vody, lyžicu cukru a droždie, zakryjeme ju utierkou a necháme cca 10 minút postáť  aby vzišiel kvások.

Do kvásku zapracujeme múku, maslo, vajcia a zostávajúci cukor. Vypracujeme cesto, ktoré sa bude mierne lepiť, presunieme ho na pomúčenú dosku a rukami vypracujeme hladké cesto. Ak sa bude lepiť, pridáme trochu múky. Vypracované cesto dáme do misky, ktorú sme jemne potreli olejom a dáme vykysnúť na teplom mieste.

Po cca hodine sa cesto minimálne zdvojnásobí. Opäť ho prenesieme na pomúčenú dosku, vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm a vykrajujeme kolieska – ja som použila pohár na šampanské :-) Dierku uprostred som spravila vykrajovátkom na linecké kolieska. Zbytky pekne spojíme, ručne pomačkáme, vyvaľkáme a pokračujeme  až kým neminieme celé cesto.

Z cesta vzniklo asi 23 mini šišiek, ktoré ešte asi hodinu necháme nakysnúť na pomúčenej doske.
Masť rozpálime na maximum a keď už je, stlmíme na minimum, tak aby sa šišky stihli usmažiť, ale nie spáliť. Smažíme 2-3 naraz. Tieto šišky sú hotové za 2-3 minúty.

Po vytiahnutí ich necháme na chvíľu na papierovej utierke, ktorá chytí prebytočný olej a potom ešte teplé obalíme v škoricovom cukre.
A u nás doma sme ich ešte podávali aj s domácim jahodovým lekvárom.

Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: lapetit.sk

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Varíme spolu asi 3 mi