Preskočiť na hlavný obsah

Nepečená jablková torta

Taká menšia narodeninová torta, ktorú máte pripravenú veľmi rýchlo. Cez noc postojí a na druhý deň zmizne.
Inšpirácia opäť raz u Sladkej Emy.

Potrebujeme:

1 kg ošúpaných a na kocky pokrájaných jabĺk
4 polievkové lyžice brandy alebo iného hnedého alkoholu
1 balenie karamelového pudingu - ja som mala mandľový
1 balenie vanilkového pudingu
piškóty alebo keksíky
šťava z jedného citróna
hnedý cukor na dochutenie – dosládzame podľa chute jabĺk
2 kyslé smotany alebo ako u mňa 1 veľká smotana
škorica na posypanie




Postup:

Jablká ošúpeme, odstránime jaderník a nakrájame na kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme ich do hrnca spolu s cukrom, brandy a podusíme chvíľku. Keď pustia šťavu, tak ich podlejeme 250 ml vody a necháme zovrieť na miernom ohni. Jablká musia zmäknúť.

Občas ich v hrnci premiešame a keď budú už jemne rozvarené, pučidlom na zemiaky ich popučíme. Môžete použiť aj ponorný mixér, ale ja tak nerobievam, pretože sa mi páči keď v torte vidieť kúsky jabĺčok.

V miske rozmiešame pudingy so 400 ml studenej vody a prilejeme k jabĺčkovej plnke do hrnca. Za stáleho miešania privedieme k varu, necháme chvíľku prevrieť a potom odstavíme z ohňa.

Kým sa plnka chladí, na dno tortovej formy, alebo taniera s tortovým kruhom poukladáme piškóty.

Jemne vychladenú, nie horúcu jablkovú plnku nalejeme na piškóty asi v hrúbke 3 cm. Potom poukladáme na plnku ďalšiu vrstvu piškót, ktoré opäť zalejeme plnkou. Tento postup opakujeme kým sa mi neminie plnka. Celú tortu ukončíme na povrchu plnkou, ktorú do hladka uhladíme.

Na záver si v miske rozmixujeme kyslé smotany s troškou cukru alebo medom a natriem ju na tortu. Jablkovú tortu dáme chladiť do chladničky najlepšie na noc, ale minimálne na 5 hodín, aby stuhla. Pred podávaním ozdobíme mletou škoricou.

Zdroj, foto: ludmillka
Zdroj, recept: http://www.sladkaema.com/

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme ...