Preskočiť na hlavný obsah

Obrátený ríbezľový koláč

Tento šťavnatý a super ľahký koláčik si teraz určite spravte. Ríbezle zrejú a sú plné vitamínu C.

Potrebujeme:

170g hladká múka
1ks prášok do pečiva
150g práškový cukor
125g zmäknuté maslo
4ks vajíčka
trocha nastrúhanej citrónovej kôry
3PL kryštálového cukru
500g ríbezle

Postup:
Cesto pripravíme veľmi jednoducho, všetky ingrediencie dáme do misky a dôkladne vyšľaháme, najprv pri nižších, potom pri vyšších otáčkach, len maslo musí byť dostatočne mäkké. 

Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie, na dno nasypeme kryštálový cukor, cukru môžete dať kľudne viac a nastrúhame trochu masla, na to nasypeme ríbezle (umyté, odstopkované a odkvapkané) a na ne rozotrieme cesto. 

Pečieme pri teplote cca 180C cca 35-40 minút. 
Cesto necháme chvíľu vychladnúť, potom ho obrátime na väčší tanier. Vrch môžemem ešte potrieť troma lyžicami červeného džému rozvareného s lyžicou vody, alebo len dôkladne posypať práškovým cukrom. Ja som stihla len ten cukor. ;)

Zdroj: foto, ludmillka
Zdroj: recept: nanicmama.sk

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...