Preskočiť na hlavný obsah

Obrátený ríbezľový koláč

Tento šťavnatý a super ľahký koláčik si teraz určite spravte. Ríbezle zrejú a sú plné vitamínu C.

Potrebujeme:

170g hladká múka
1ks prášok do pečiva
150g práškový cukor
125g zmäknuté maslo
4ks vajíčka
trocha nastrúhanej citrónovej kôry
3PL kryštálového cukru
500g ríbezle

Postup:
Cesto pripravíme veľmi jednoducho, všetky ingrediencie dáme do misky a dôkladne vyšľaháme, najprv pri nižších, potom pri vyšších otáčkach, len maslo musí byť dostatočne mäkké. 

Okrúhlu formu vystelieme papierom na pečenie, na dno nasypeme kryštálový cukor, cukru môžete dať kľudne viac a nastrúhame trochu masla, na to nasypeme ríbezle (umyté, odstopkované a odkvapkané) a na ne rozotrieme cesto. 

Pečieme pri teplote cca 180C cca 35-40 minút. 
Cesto necháme chvíľu vychladnúť, potom ho obrátime na väčší tanier. Vrch môžemem ešte potrieť troma lyžicami červeného džému rozvareného s lyžicou vody, alebo len dôkladne posypať práškovým cukrom. Ja som stihla len ten cukor. ;)

Zdroj: foto, ludmillka
Zdroj: recept: nanicmama.sk

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Nepečená jahodová torta s mascarpone

Na prichádzajúcu sezónu jahôd dokonalé. Potrebujeme: 22 cm tortová forma Na korpus: 220 g detských piškót 100 g rozpusteného masla Na plnku: 500 g mascarpone 370 g bieleho jogurtu 1/2 lyžičky vanilkovej arómy 6 lyžíc kryštálového cukru 1 balík želatínového stužovača za studena Na želé: 400 g jahôd 5 lyžíc kryštálového cukru 20 g práškovej želatíny Postup: Piškóty si pomelieme na jemno a zmiešame s rozpusteným maslom, spracujeme rukou, vysypeme do 22 cm tortovej formy a utľapkáme rovnomerne na dne formy.  Na krém si vymiešame mascarpone s jogurtom, cukrom a vanilkovou arómou a primiešame želatínu pripravenú podľa návodu. Nalejeme na korpus a uložíme na 3 hodiny do chladničky.  Po uplynutí tohto času jahody umyjeme, dáme do malého hrnca spolu s cukrom, tyčovým mixérom ich vymiešame do hladka a potom na miernom ohni chvíľku povaríme.  Prisypeme želatínu priamo zo sáčku (bez predošlého namočenia) a premiešame.  Va...

Švédske škoricové uzlíky

Tieto úžasne voňavé rolky sa v originále volajú "kanelknuter" a pochádzajú zo Švédska. Fakt sa k nim veľmi hodí naše slovenské kakao z Granka a nedeľné raňajky ako stvorené na vychutnávanie. Potrebujeme: 500g hladká múka 75g cukru 1/2 lyžičky soli 1/2 lyžičky kardamónu 1ks vajíčko 65g maslo 250ml mlieko 20g droždie Náplň: 80g maslo 100g cukor 2 lyžičky škorice Ostatné: vajce na potretie trstinový cukor na posypanie Postup: Z masla, cukru, vajíčka, soli, kardamónu, droždia, teplého mlieka a pol kila múky si vypracujeme hladké cesto. Necháme ho aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Kardamón zoženiete aj v Kauflande, pravda iba ako korenie, ale aj to stačí. Z cesta vyvaľkáme pomerne tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou, ktorú sme si pripravili zo zmäknutého masla, škorice a cukru. Plát si následne prehneme na tretiny. Vznikne nám akokeby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme ...