Preskočiť na hlavný obsah

Beľuše

Jeden krát do roka pečiem doma beľuše. Je to východniarske jedlo plné zemiakov a kurtošky. Ak ten názov nepoznáte, ani ja som ho nepoznala. Ujo Google však povedal, že je to druh mäty, presnejšie mäta kučeravá.
Pán manžel toto jedlo miluje, u nich sa robievalo na Štedrý deň, ja ho robím na Silvestra :-) Všetko tak, aby aj ďalší rok mal príjemný a plný dobrôt.




Potrebujeme:
500g hladká múka
250ml mlieko
1ks vajce
1 ČL soľ
2,5 PL cukor
1dl olej
15g droždie
Zemiaky
Kurtoška
Maslo na potretie po upečení

Postup:
Cesto sa pripraví jednoducho, všetko sa zmieša a je jedno v akom poradí. Necháme vykysnúť.
Medzitým si uvaríme zemiaky, popučíme ich, pridáme kurtošku a soľ.

Z vykysnutého cesta si vyvaľkáme dva pláty cesta. Jeden plát uložíme na plech a na neho navrstvíme zemiakovú náplň. Túto prikryjeme druhým plátom cesta. Pred pečením celý "koláč" popicháme vydličkou, aby cesto pri pečení pekne dýchalo aj s plnkou.

Po upečení vyberieme beľuše z rúry a potrieme roztopeným maslom. To si roztopíme v malom hrnci, aby bolo maslo krásne teplé a jemne spražené.

Ostáva už iba popriať, dobrú chuť!

Zdroj
Foto: Ludmillka
Recept: svokra

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Mirabelkový lekvár

Mirabelky som u nás na záhrade objavila prvý krát minulý rok. A veru som najprv hľadala na internete, čo je toto ovocie zač. A nakoľko aj tento rok strom urodil plodov požehnane, nenecháme iba vtáčikom a iným tvorom. V piatok večer som naoberala 5 kíl a hor sa "jamovať". Potrebujeme: 5kg mirabeliek 1kg trstinového cukru 4 tyčinky škorice 20 klinčekov 1/2 citróna Mirabelky si minimálne na hodinu namočíme do vody, aby povyliezali prípadné červíky a iní škodcovia. Poriadne ich poumývame. Pre tento postup je potrebné ich odkôstovať, ale už netreba krájať. Následne ich zasypeme cukrom, polejeme citrónom a necháme stáť. Ako dlho je už na vás. Čítala som rôzne recepty a bolo to od 20 minút po 24 hodín. Moje mirabelky stáli naložené s cukrom 6 hodín. Po tomto procese, pridáme k ovociu škoricu a klinčeky a varíme do zhustnutia. Nakoľko nepoužívam Gelfix ani nič podobné, varila som lekvár 4 a 1/2 hodiny. Výsledok však stojí za to. Vianočné pečivo bude s týmto lekv...

Mrkvovo-kalerábové placky

Na večeru sa vždy hodí dobrý, zdravý a rýchly recept. Potrebujeme: 6 ks mrkva 2 ks kaleráb 2 ks cibuľa 1 ks pór 4 ks vajcia 6 PL špaldová múka soľ korenie bylinky podľa chuti Postup: Všetku zeleninu si postrúhame na drobno a zmiešame. Pridáme vajíčka, múku, soľ, korenie, bylinky. Vznikne nám cesto ako na normálne zemiakové placky. Môžete vyprážať na panvici alebo upiecť v rúre na plechu s papierom na pečenie. Ako prílohu som ja spravila pečenú cviklu. Recept; zdroj: internet a vlastné obmeny Foto; zdroj: ludmillka

Paradajkový pretlak

Tento recept mám zo stránky Tinkine recepty  a môžem povedať, že pretlak je famózny. Zatiaľ som spravila iba z polovičnej dávky, keďže viacej domácich paradajok som nemala. Potrebujeme : 3 kg rajčiny 2 ks červená cibuľa 3 strúčik cesnak 8 lístkov čerstvá bazalka 2 PL trstinový cukor 1 PL sójová omáčka - túto som ja vynechala 1 ks bobkový list Postup : Poháre si poriadne umyjeme aj s viečkami v umývačke riadu, alebo ručne. Rajčiny si umyjeme, vyrežeme stredy, rozrežeme na 4 kusy a dáme do hrnca. Cibule si ošúpeme a rozrežeme napoly. Strúčiky cesnaku si očistíme a vložíme celé k zmesi. Pridáme všetky ostatné suroviny, zamiešame, privedieme do varu a varíme na miernom ohni 30 minút za občasného miešania (každých 5-10 min premiešame). Vyberieme cibuľu, cesnaky, bobkový list a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme. Ak vám vadia zrniečka a šupky, prepasírujte cez sitko a "odpad" vyhoďte. Pretlak ešte horúci plníme do pohárov, ...